SPORT

Fyra före detta Elfsborgare i Hamréns EM-trupp

3:28 min

Anders Svensson på mittfältet var givet. Men tre andra före detta Elfsborgare är med i Hamréns EM-trupp. Emir Bajrami och Samuel Holmén på mittfältet samt Johan Wiland som en av tre målvakter.

Radiosportens expert Richard Henriksson vill se flera spelare med Elfsborgsbakgrund. Han ser också Anders Svensson som given på det svenska mittfältet.

Henrikssons EM-trupp:

Målvakter:

Andreas Isaksson: Har haft en tung vår i det PSV han lämnar efter den här säsongen och är inte alls matchtränad. Viktiga träningsveckor väntar Isaksson inför EM, men jag känner mig trygg i att han alltid är bra i landslagets tröja.

Johan Wiland: En bra andramålvakt som visade i kvalet att han inte darrar om det skulle hända något med Isaksson. Har gjort en godkänd vår i Köpenhamn, inte mer.

Pär Hansson: Allsvenskans bästa målvakt funkar perfekt i den här truppen som tredjekeeper. Kommer förstås inte att spela men bidrar på träningarna med sitt kunnande och inställning. Vågar mana på betydligt mer rutinerade medspelare.

Försvarare:

Andreas Granqvist: Tillbaka från skada och har gjort en hel del bra matcher för ett Genoa som haft det tungt i Serie A. Hoppas nog själv på en plats i mitten bredvid Mellberg. Jag önskar att se Granqvist som högerback mot Ukraina i EM-premiären.

Olof Mellberg: En fin säsong i Olympiakos för Mellberg som tillsammans med Isaksson och Ibrahimovic är Sveriges nyckelspelare i det här mästerskapet.

Jonas Olsson: Ännu en kanonsäsong i Premier League för Olsson som är nära en startplats efter Majstorovics skada. Måste visa form på träningar och träningsmatcher för att stärka sina aktier.

Martin Olsson: Blackburn åkte ur Premier League men Olsson har varit tillräckligt bra i kvalet för att vara Hamréns naturliga val som vänsterback.

Mikael Lustig: Riktigt illa med en vår i Celtic där han knappt fått någon speltid alls. I brist på konkurrens behåller han sin plats i truppen, men jag har Granqvist som högerback i startelvan.

Behrang Safari: Har kommit tillbaka från skada och gör regelbundet bra insatser i Anderlecht. Ett bättre val än Oscar Wendt i mitt tycke.

Mikael Antonsson: Med rutin från spel i Serie A den här säsongen och Champions League tidigare tar jag med Antonsson till EM som back up, både som mitt- och ytterback.

Mittfältare och anfallare

Emir Bajrami: Är en bra bit från startelvan just nu, men Bajrami har varit en del av Hamréns landslag hela vägen genom kvalet och kan bli ett alternativ på kanten om Sverige drabbas av skador och avstängningar.

Rasmus Elm: Rundar Elm av en kanonsäsong i AZ med ett lyckosamt EM kan han välja och vraka bland intressanta klubbar efter mästerskapet. Optimisten i mig hoppas på ett stort internationellt genombrott i Ukraina…

Samuel Holmén: Visade mot Kroatien att han förtjänar en plats i EM-truppen, må så vara långt ifrån en plats i startelvan. Konkurrensen på mittfältet är hård.

Kim Källström: Som alltid stabil i klubblaget Lyon, en av Sveriges viktigaste spelare i EM. Var enormt bra i slutet av kvalspelet, men har ännu inte lyckats fullt ut i de stora mästerskapen.

Anders Svensson: Gör sitt sista stora mästerskap och i min värld är Svensson given som den mer tillbakadragna på det centrala mittfältet.

Sebastian Larsson: En kamp mot klockan för Larsson som opererats för ljumskbråck men siktar på att vara tillbaka i speldugligt skick till EM-premiären. Sverige behöver honom på högerkanten.

Pontus Wernbloom: Måste förbanna den hårda konkurrensen på innermittfältet. Wernbloom som spelar Champions League-fotboll är i landslaget en bra bit från startelvan. Jämför med hur det ser ut på ytterbacksplatserna…

Christian Wilhelmsson: Har rutin av mästerskap och kan som inhoppare bidra med både kreativitet i offensiven och aggressivitet i defensiven.

Ola Toivonen: En av Hamréns favoritspelare som fått många chanser. Förstås given i truppen, men jag ser inte Toivonen som en startspelare i dagsläget. Fogar han sig som lojal reserv?

Tobias Hysén: Kan agera inhoppare både på topp och på mittfältet. En del av kvaltruppen som vet sin plats i hierarkin.

John Guidetti: Är han frisk och kry ska Guidetti med till EM. Visade mot Kroatien att han håller och är oblyg och framfusig nog att ödmjukt tro på eget genombrott. Om han bara får chansen…

Zlatan Ibrahimovic: Har gjort en fantastiskt fin säsong i Milan med bröt den fina sviten med ligatitlar. Dags att kröna karriären med en stor landslagsframgång? Om Zlatan är i toppslag i Ukraina, då finns faktiskt chansen.

Markus Rosenberg: Ersättare för Elmander. Har varit med förr och trots att han inte varit aktuell på ett bra tag så känner han till landslaget. Bra vår i Bundesliga.

Johan Elmander: Troligen borta från EM på grund av skada. Men bra första säsong i Turkiet. Arbetshäst som nu för första gången var given på topp inför ett stort mästerskap. Hade han prickat toppformen i EM hade Sverige plötsligt varit ett giftigt lag.

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Fråga

Sveriges EM-matcher

Måndag 11 juni
kl 2045 Sverige-Ukraina

Fredag 15 juni
kl 2045 Sverige-England

Tisdag 19 juni
kl 2045 Sverige-Frankrike

Sveriges EM-trupp:

 • Målvakter:
  Andreas Isaksson
  Johan Wiland
  Pär Hansson
 • Försvarare:
  Mikael Lustig
  Olof Mellberg
  Andreas Granqvist
  Martin Olsson
  Jonas Olsson
  Mikael Antonsson
  Behrang Safari
 • Mittfältare:
  Rasmus Elm
  Sebastian Larsson
  Anders Svensson
  Kim Källström
  Pontus Wernbloom
  Samuel Holmén
  Emir Bajrami
  Christian Wilhelmsson
 • Anfallare:
  Zlatan Ibrahimovic
  Johan Elmander
  Tobias Hysén
  Ola Toivonen
  Markus Rosenberg

Källa: Radiosporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.