Göran Hägglund besökte Borås. Foto: Tilde Lewin
BORÅS

Göran Hägglund besökte Borås

1:17 min

I fredags tog kristdemokraterna beslut om innehållet i sin nya familjepolitik. Mest uppmärksammat var att man vill slopa pappamånaderna i föräldraförsäkringen, att två månader av föräldraledigheten är öronmärkta för mannen.

Att en tid av föräldraledigheten är reserverad för pappan infördes 1995, och utökades 2002. Idag var kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund  i Borås, och svarade på frågan om det här är att gå tillbaka till en äldre politik:

– Det är en bakgång i politiken men det är väl i så fall en framgång för föräldrarna. Jag tycker att det är föräldrarna som ska avgöra. Föräldraförsäkringen är till för barnens skull, inte för föräldrarna. Den är till för barnens behov och då ska föräldrarna kunna pussla ihop sin tillvaro på det sätt som är bäst för dem själva och därmed för barnen.

 Men om pappan tjänar mer då blir man ju nästan tvungen att låta mamman vara hemma istället? Blir det verkligen mer frihet för föräldrarna?

– Ja men vi ska ju också komma ihåg att vi har infört en jämställdhetsbonus som gör att det finns tydliga morötter för de föräldrar som delar på ett sätt som är mer lika.

Göran Hägglund var i Borås för att besöka jobbcoachprojektet Lotsen, ett projekt samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Regionen och Försäkringskassan och Borås kommun för att hjälpa ungdomar som står långt från arbetsmarknaden till ett nytt jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista