Foto: Thomas Oneborg/Scanpix

Fängelsedomar i traffickingrättegången

Det blir fängelsestraff för samtliga sex åtalade i traffickingrättegången. De två huvudmännen döms till sex års fängelse vardera för människohandel och grovt koppleri.

Nu har dom fallit i det som betraktas som Sveriges hittills största människohandelsmål. Elva rumänska kvinnor, mellan 20 och 30 år, togs till Sverige och hamnade direkt i prostitutionsområdet Rosenlund i Göteborg.

De två huvudmännen, två rumänska män i 45-årsåldern, döms till sex års fängelse vardera för grovt koppleri och människohandel.

En 33-årig man, en 35-åring och en 36-åring döms för grovt koppleri och får 4,5 års fängelse vardera.

En 25-årig man döms till tre års fängelse för grovt koppleri.

De sex rumänska männen stod åtalade för människohandel för sexuella ändamål. Åklagaren yrkade på hårda straff, upp till åtta års fängelse, när rättegången avslutades den 13 april.

Många fall av människohandel har anmälts sedan lagen kom för tio år sedan men få har dömts.

Rubriceringen handlar om att någon i en utsatt situation tvingats eller utnyttjats för sexuella ändamål eller exempelvis tvångsarbete.

-Vi har kunnat visa det som många har anat många gånger, att det varit en organiserad brottslighet som legat bakom och att man gjort ekonomiska vinster och att man utsatt kvinnor för en ovärdig behandling, säger kommissarie Per Ottosson, polisens utredningschef i arbetet med den rumänska sexhandeln.

Av de 141 män som anmäldes för att ha köpt sex av de rumänska kvinnorna har alla utom 16 fällts.

Den yngste sexköparen var 17 år och den äldste 76. 55 av kunderna tycktes sakna inkomst att döma av de låga dagsböterna.

Västekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista