Foto: Scanpix/Alastair Grant
BORÅS

Polisen bromsar arbete mot knark på krogen

1:29 min

Polisen i Borås är just nu bromsklossen som hindrar ett utökat arbete med att få bort narkotikan från krogarna i Borås.

Tidigare har P4 Sjuhärad berättat om en rapport från nätverket Krogar mot knark, som visar att var tionde svensk kommit i kontakt med narkotika på krogen. Borås har anslutit sig till Krogar mot knark - och både Borås stad och krögarna är angelägna om att komma igång med arbetet.

– Vi har samlat krögarna för information för att presentera materialet och kolla intresset. Och intresset var stort, det var många som anslöt sig.  Vi avvaktar just nu eftersom det är polisrepresentanter som kan hålla utbildningarna "krogar mot knark", säger  Åsa Skytt som är samordnare för det drog- och brottsförebyggande arbetet på Borås stad.

Nätverket Krogar mot knark bygger på ett samarbete mellan krogar, kommun och polis. Det handlar dels om att förändra den fysiska miljön på krogarna, så att det blir svårare att ta knark där, dels om utbildning av krogpersonal.

I Borås har kommunen drivit på för att få igång arbetet och krogarna är positiva - men polisen har alltså meddelat att den inte har resurser just nu att bidra med sin del i konceptet, som därför inte har kommit igång.

– Det är klart att jag hade hoppats att vi var igång och vi har intresset från krögarna och vi arbetar på hos kommunen men jag har också respekt för att det sker förändringar inom polisens organisation, säger Åsa Skytt.

Marie Öhman Engblom är biträdande polisområdeschef i polisområde Älvsborg.

– Det är olyckligt att arbetet har stannat upp. Naturligtvis är det viktigt att vi ska vara med, men det är ju så att allt ställs mot varandra och det är ju hela tiden en prioritering som vi gör av vår verksamhet. Jag ska ta och diskutera detta med polisledningen i Borås och så får vi se vad vi kommer fram till.

Tidigare publicering

#text=5106238#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista