En av ingångarna till bergrummen där man försökt gräva sig in. Foto: Jenny Hellström.

Skärpt säkerhet vid bergrum

1:32 min

Det finns stora risker med att personer tar sig in i plomberade bergrumsanläggningar. P4 Sjuhärad har tidigare berättat att ungdomar försökt ta sig in i ett bergrum på Bergsäter i Borås. De här intrången gör att Fortifikationsverket skärpt sitt säkerhetsarbete med kraftigare och kostsammare förslutningar när bergrum avvecklas.

– Vårt största problem är risken för tredje man, när folk brutit upp och lämnat det och vi inte vet om det, Per Alexis, förädlingsansvarig på Fortifikationsverket.

Gör ni ett dåligt jobb när ni försluter, det måste vara ert ansvar att folk inte kan ta sig in?

– Det är en omöjlighet att göra totalt bomstop, då måste man spränga ned hela berget, och det vill man nog inte, säger Per Alexis.

Intresse för urban exploration
Per Alexis på Fortifikationsverket tror att en förklaring till intrången kan vara det ökade intresset för företeelsen urban exploration, det vill säga att utforska övergivna byggnader - till exempel militära anläggningar i berg. Enligt Per Alexis handlar det om ett par anläggningar varje år som Fortifikationsverket måste återförsluta - till en kostnad av flera hundra tusen kronor - sedan personer tagit sig in. Detta har också gjort att Fortifikationsverket har skärpt sitt säkerhetsarbete.

– Det är stora pengar varje gång vi måste gå dit och åtgärda det, och det är kraftigare plomberingar idag, säger Per Alexis.

Staten inte ansvarig för alla anläggningar
Många av de här anläggningarna ligger på mark som inte längre är i statens ägo utan har sålts till kommuner, företag eller privatpersoner - vilka då också övertagit ansvaret.

– Nu har vi i ett flertal fall gått ut och gjort om förslutningen när vi sett att det varit en dålig förslutning från början. Men vi har även problem där vi gjort alla åtgärder vi kan, så har det hänt och kommer fortsätta hända, att man gått ut med tryckluftsmaskiner och schaktmaskiner och bilar bort betongen för att ta sig in. Det är väldigt avancerat och en brottslig handling att göra så, säger Per Alexis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista