På Bodaskolan i Borås tycker lärarna att man uppfyller kursplanens krav på variation och mycket friluftsliv. Dagens lektion: orientering. Foto: Jan-Åke Thorell
BORÅS

Mer variation och mindre bollsport - Skolinspektionen vill förändra skolidrotten

1:41 min

Skolinspektionen har granskat hur 36 skolor undervisar i ämnet idrott och hälsa för mellanstadiet och resultatet visar stora brister inom flera områden. Det är ofta för mycket bollspel och för lite om hälsofrågor.

Nästan hälften av skolorna följde inte kursplanen när det gäller vad undervisningen ska innehålla.

Viktor Svenkvist är idrottslärare på Bodaskolan i Borås och har vetat om att det varit problem med idrottsundervisningen ett tag.

– Det är viktigt för folkhälsan med idrottsundervisning. Om det fortsätter som det gör nu så kommer vi ha många sjuka 30-40-åringar i framtiden som inte orkar med sitt arbete.

Idrottslärarna på Bodaskolan känner inte riktigt igen sig i skolverkets rapport. Men så är man också sex utbildade idrottslärarelärare, och man har mer idrottslektioner än vad läroplanen säger. Dock gör nedskärningar att man från och med nästa termin tvingas skära ned från tre till två lektioner i veckan.

Överlag är ändå idrottsundervisningen idag bättre än den var förr, säger Viktor Svenkvist.

– Nu är det mer fokus på rörelse och hälsa. Förr var det mer bollspel och friidrott, det var en annan kursplan som gick mer ut på prestation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista