BORÅS

Konferens om integration och ansvar på Norrby

1:27 min

Vad har myndigheter och frivilligsektorn för olika ansvarsroller i integrationsarbete? Det är en av frågorna som diskuteras i eftermiddag på en integrationskonferens på Mötesplats Norrby i Borås.

Drygt 120 personer är anmälda, politiker, tjänstemän och representanter från frivilligsektorn. Daniel Uddling, representant från Kyrkornas Flyktingrådgivning som är en av arrangörerna, berättar om tanken med konferensen.

– Det första är att vi vill lyfta en diskussion kring hur man ser på ordet integration, hur det tolkas och hur det förstås i olika sammanhang. Sen vill vi även att de ska bli tydligt vilken roll olika aktörer har när det gäller integrationsarbetet i Borås.

Det är Kyrkornas Flyktingrådgivning som tillsammans med föreningen Glokala Sjuhärad och Mötesplats Norrby som står som arrangörer för eftermidagens intgrationskonferens. Hit kommer såväl politker som tjänstemän som representanter för frivilligsektorn. Och en viktig fråga handlar alltså om de olika aktörernas roller och ansvar. P4 Sjuhärad har under året berättat om flera områden där den här frågan har diskuterats, tex när det gäller svenska undervisning för asylsökande, där kyrkorna idag tar ett stort ansvar.

– Det är viktigt tror jag att det är tydligt vem som har ansvar i olika frågor. Om det finns en otydlighet så hamnar den lilla människan i kläm. Men det räcker inte bara med samtal och att träffas såhär, det måste ju utmynna i konkretion. Det måste leda till handling på något sätt.

I eftermiddag, med start klockan 15.00 på Möteplats Norrby, Värmlandsgatan 22, äger en hearing om integration rum. Företrädare för Borås Stad, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen samt frivillsektorn finns representerade. Intresset är stort och ett 80-tal personer är anmälda, däribland såväl politiker, tjänstemän, personer från frivilligsektorn samt andra intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista