Polisen i Borås. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

Protester mot polischefer i Borås

1:34 min

På protestlistor som satts upp i polishuset i Borås krävs två höga chefers avgång. På anslagen står att "ledningen förstör polisverksamheten, är inkompetent och att det är lågt i tak".

Polisfackets ordförande i Borås, Lennart Davidsson känner till missnöjet i polishuset - det har pågått under något års tid.

– Ja det handlar om tappat förtroende och bristande dialog, brist på kommunikation med ett antal berörda. Man har väl gått så långt i sin förtvivlan att man känner att man måste göra något drastiskt - personerna i fråga tycker väl att det är rätt väg.

Konflikten eskalerar
Det är flera förändringar och besparingar som ligger bakom missnöjet. Nyheterna berättade exempelvis nyligen att polisen inte har tid att medverka i ett projekt mot knark på krogarna i Borås.

Gatulangningsgruppen har upphört liksom de fotpatrullerande poliserna på Norrby och Hässleholmen, och övervakningsgruppen i centrum och på Knalleland har försvunnit. Med andra ord gäller kritiken inget nytt.

– Nej, det har bara eskalerat nu.

Det är ganska mycket att begära två chefers omedelbara avgång.

– Ja, det är kraftfullt. Om inte annat sätter det fart på dialogen...

Kan man arbeta och göra ett bra arbete under en sådan här konfilikt?

– Det är tveksamt. Det stjäl alldeles för mycket kraft, och det är klart att konflikten eskalerar när man inte tar i problemet, när man försöker runda det, säger Polisfackets ordförande i Borås Lennart Davidsson.

"Ett fåtal upprorsmakare"
Högsta polisledningen i Borås tillbakavisar dock kritiken om två inkompetenta polischefer som förstör polisverksamheten.
Enligt polisområde Älvsborgs chef Boel Petersson är det ett fåtal upprorsmakare som ligger bakom de anonyma protestlistorna.

– Det här handlar egentligen om enskilda mycket mycket högambitiösa medarbetare som har ett fokus på sig själva och på den verksamheten de tycker att de ska bedriva. Tyvärr har vi inte lyckats få de här medarbetarna att se helheten.

Polisen är just nu inne i en omorganisation där hela organisationen ses över. Samtidigt som kraven ökar så finns också beslut om att antalet poliser ska minska.
Enligt Boel Petersson så handlar det inte om att lägga ner någon verksamhet - utan att göra den mer effektiv. Och då gäller det att se till helheten och inte enskilda verksamheter eller intressen.

– De här upprorsmakarna säger att det är lågt i tak - jag vill tvärtom poängtera att det är mycket högt i tak, och det är kanske det som varit problemet här: att vi som chefer måste bli mycket tydligare mot missnöjda individer med vad som gäller och vilket uppdrag vi har.

Hur påverkar det här polisens arbete och stämningen i polishuset i Borås?

– Det här är ju absolut inte bra. Nu måste vi sätta oss ner och fundera på hur vi tillsammans ska kunna göra något bra. Det innebär även att de som sätter upp anslagen måste vara med på tåget, säger polisområde Älvsborgs chef Boel Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista