Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell.
VÅRD

Förlossningen öppen i sommar, men det blir dyrt

1:17 min

Förlossningen och neonatalavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås kommer att kunna hålla öppet i sommar. Bristen på barnläkare finns dock kvar, och det gör att notan för SÄS blir saftig.

Efter att alla tre neonatologer sa upp sig för några veckor sedan har det varit oklart om Södra Älvsborgs sjukhus skulle klara bemanningen i sommar, och i förlängningen, om förlossningen och neonatalavdelningen skulle kunna ha öppet.

Öppet i sommar
Igår hade sjukhusledningen på SÄS ett möte med ledningarna för övriga sjukhus i regionen, och nu ska bemanningen vara löst.

– Jag är oerhört glad för att vi kan (hålla öppet). Jag är också glad att vi har det samarbetsklimat vi har i regionen, att vi ansträngde oss tillsammans, säger Susanne Guregård - biträdande sjukhusdirektör på SÄS.

När alla tre specialistläkare på neonatalavdelningen i Borås sa upp sig i protest mot en långvarig underbemanning så kom det oerhört olägligt för sjukhusledningen.

De senaste veckorna har man fått jobba hårt för att lyckas få ihop en sommarbemanning som fungerar, och genom en kombination av åtgärder har det arbetet nu lyckats.

SÄS kommer nu att få hjälp av några läkare från Göteborg, man har gjort en nyanställning och så har man byggt på med hyrläkare.

70 000 i veckan
Att ta in hyrläkare innebär förstås höga kostnader - särskilt i situationen med en nationell brist på neonatologer.
Det bemanningsföretag som har begärt mest har till exempel begärt en lön på 70 000 kronor i veckan. Om sjukhuset har skrivit avtal med just det företaget kan inte Susanne Guregård svara på - men att sjukhuset behöver använda sig av ovanligt dyra hyrläkare är klart.

– Jag tycker naturligtvis att det är dystert att vi behöver det. Men om man ställer det i relation till att stänga en verksamhet är det en billigare lösning, säger Susanne Guregård på SÄS.

Fortfarande återstår bland annat en del jourpass lösa, men nu vågar sjukhuset lova att förlossningen och neonatalavdelningen i Borås verkligen kommer att vara öppna i sommar.

Tidigare artiklar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista