William Petzäll. Foto: Bo Thorin.
BORÅS

Petzäll dömd för knarkbrott

Riksdagsledamoten och före detta sverigedemokraten William Petzäll dömdes idag till böter vid Varbergs tingsrätt för narkotikabrott. Bland annat hittades spår av morfin i hans urin.

Det var i början av januari som 24-årige Petzäll greps i sin nuvarande hemstad Varberg. Han var då kraftigt påverkad och uppgav själv att han tagit ecstasy. Det var något han senare tog tillbaka.
Urinproverna som togs på polisstationen visade sig dock innehålla flera narkotikaklassade substanser.

Kommer överklaga
Enligt domen har Petzäll själv inga minnen från händelsen, och han har hela tiden hävdat att han är oskyldig till brott. Han har också kunnat bevisa att han fått två av medlen utskrivna som läkemedel.
Han fälldes däremot för de övriga narkotikapreprat som fanns i hans urin, bland annat morfin och etylmorfin.

Petzäll döms nu för narkotikbrott till 30 dagsböter á 570 kronor - totalt 17 100 kronor.

Han säger till TV4 Nyheterna Halland att domen gör honom förbannad och att han tänker överklaga till högre instans.

Kan sitta kvar i riksdagen
William Petzäll valdes in i riksdagen som Sverigedemokrat. Under förra året tog han först time out från sina uppdrag för partiet efter att han omhändertagits av polis för fylleri.
Efter återfall i missbruk under hösten hoppade han av partiet och sitter nu i riksdagen som politisk vilde.

Dagens dom påverkar inte Petzälls plats i riksdagen. Ledamöterna kan bara fråntas sin plats om de döms till minst två års fängelse eller visat sig "uppenbart olämplig för uppdraget".

– Det är den domstol som prövar brottet som även prövar frågan om skiljande från uppdraget i riksdagen. I det här fallet blev det inte aktuellt, säger Anders Norin, biträdande kammarsekreterare vid Sveriges riksdag.

Tidigare artiklar

Dagsböter

Dagsböter bestäms dels efter brottets svårhetsgrad, dels efter den dömdes ekonomiska situation.

Dagsböter bestäms till minst 30 och högst 150. Syftet är att genom antalet dagsböter markera hur allvarligt brottet är och genom variationer i storleken göra straffet lika kännbart för alla som begått lika straffvärda brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".