1 av 2
2 av 2
Jan Ericson (m), riksdagsledamot från Mark. Foto: Mikael Andersson/Scanpix

Reinfeldts etniska uttalande: hård kritik men även stöd

1:13 min

Statsminister Reinfeldt har fått hård kritik för jämförelse av arbetslöshet mellan etniska svenskar och invandrare. Men också stöd, bland annat av riksdagsledamoten Jan Ericson (M) från Mark.

Från såväl centerpartistiskt som socialdemokratiskt håll kritiserades uttalandet som man menade förminskade arbetslöshetsproblemet till att mest ha drabbat en mindre grupp och stödja Sverigedemokraternas samhällssyn.

Men riksdagsmannen Jan Ericson (M) stödjer sin partiledare.

– Jag tycker att diskussionen om man ska kalla det etniska svenskar eller inrikesfödda, är inte den viktiga samhällsfrågan utan den är varför vi har så stor skillnad i arbetslöshet.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven reagerade snabbt efter Fredrik Reinfeldts uttalande i tisdags.

– Att arbetslösheten skulle vara ett mindre problem därför att den rör några grupper förstår jag inte. När det dessutom inte åtföljs av något som helst förslag på åtgärd blir det ännu knepigare, sa han till Expressen.

Däremot välkomnade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson uttalandet.

Jan Ericson tycker att det är väldigt olyckligt att Sverigedemokraterna gynnas men menar att de siffror fredrik Reinfeldt nämnde - 15 procents arbetslöshet bland utrikesfödda - talar mot Sverigedemokraterna.

– De försöker gärna sätta bilden att invandrare aldrig jobbar och bara lever på ersättningar. Men om det nu är så att 15 procent av de utrikesfödda är arbetslösa så visar det faktiskt att 85 procent INTE är arbetslösa och det går ju rakt emot det som Sverigedemokraterna säger.

Jan Ericson anser att media försöker få det till att Moderaterna flörtar med Sverigedemokraterna.

– Men det är verkligen inte det som är budskapet i det statsministern säger. Det är i så fall medias sätt att beskriva det på som ger den effekten - inte det han har sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista