Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX.
BORÅS

Stress försenar begravningar

1:42 min

Den ökade stressen i samhället gör att många begravningar skjuts fram, anhöriga har helt enkelt inte tid. På vissa håll har man nu begravningar på kvällstid, men det finns det inga planer för här - i alla fall inte än.

Samtidigt som folk får allt svårare att hinna med oplanerade händelser såsom begravningar så har lagen precis ändrats - en gravsättning måste ske inom 30 dagar.
Det här har fått en del begravningsbyråer att tänka nytt - i Karlskrona exempelvis så införs begravningar på kvällstid.

Vid Lenbergs begravningsbyrå i Borås märker man av en mer fullbokad vardag, men än så länge finns inga planer på kvällsbegravningar.

– I Borås med omnejd är det än så länge begravningar på tisdag till fredag, säger Margareta Englund på Lenbergs.

 Hon kan ändå förstå att folk har svårt att få ihop livspusslet.

– Så är det samhälle som vi skapat, att vi styrs mycket av våra almanackor. När det inträffar något plötsligt, som ett dödsfall, så bryter det vardagen och det kan vara svårt att få ihop.

1 maj i år så infördes en ny begravningslag. Nu ska tiden mellan dödsfall och gravsättning vara högst 30 dagar, förut var det 2 månader.
Anna Lenberg som jobbar inom familjeföretaget på Lenbergs begravningsbyrå ser inget besvär med den nya lagen.

– De flesta begravningarna här ÄR redan inom en månad så jag tror inte det ska vara så stora bekymmer.

– Folk har mycket omkring sig och är framför allt på resande fot. På ett sätt är det sorgligt att vi lever i ett stressat samhälle, men så är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista