1 av 2
Kommunhusen låses igen. Foto: Scanpix.
2 av 2
Borås kommunhus - ett av de öppna husen. Foto: Niclas Odengård.
BORÅS

Politikerna låser om sig

1:34 min

En säkerhetsmässig mardröm eller en demokratisk nödvändighet. Åsikterna går troligen isär över att var tredje kommunhus i Sverige står olåst och att besökare kan gå rakt in till politiker och tjänstemän.

I Sjuhärad är hälften av kommunhusen olåsta, och i landet som helhet handlar det om var tredje kommunhus - det visar en enkät från Dagens Samhälle.

Besökare kan vandra rakt in till politikers kontor utan hinder, och ur vissa säkerhetschefers perspektiv är det både naivt och oförsvarligt.

Borås är en av de "öppna" kommunerna och där är Annette Carlsson kommunalråd för moderaterna.

– Visst kommer det människor oanmälda, men i de fallen har det handlat om att man vill ha svar på frågor och att man vill träffa "politiken" direkt. Jag har inte upplevt att jag känt mig hotad eller illa till mods.

Det finns flera olika dörrar till kommunhuset som står olåsta - hur tänker ni kring säkerheten?

– Det handlar om att Boråsaren ska kunna komma in och träffa berörda politiker och tjänstemän, och att man inte ska mötas av låsta dörrar. Det är grundinställningen.

I Sjuhärad är det bara Borås, Tranemo, Svenljunga som har öppna kommunhus utan spärrar eller lås där man som besökare kan promenera rakt in till kontor och avdelningar.

För närvarande har även Vårgårda öppet, men just nu håller man på att förändra mottagningen in till kommunhuset och då stängs dörrarna även där. Sektionschef Sören Andersson menar att det mer handlar om service än om säkerhet.

– Det är naturligt att man i receptionen ska kunna fråga efter råd var man ska. Samtidigt som det blir en koll lite på vilka som kommer in på kontoret är det framför allt en ökad service. Det är en dubbel sida så att säga, säger Andersson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista