BORÅS

Tysta områden hotas

1:20 min

Borås har ännu inte utrett vilka platser i kommunen som ska bevaras från buller och störande ljud, och nu hotas den tysta miljön i Lövaskog utanför Äspered. 180 meter höga vindsnurror är på gång och boende undrar nu varför skyddet dröjer.

Borås kommun har ännu inte genomfört utredningen av "tysta områden" - vilka platser i kommunen som helt ska bevaras från buller och störande ljud.

Planer för att bevara värdefulla naturområden har varit på tapeten en längre tid, men fått stryka på foten när uppdraget skjutits mellan olika funktioner i kommunen.
Nu hotas tystnaden i Lövaskog utanför Äspered i Borås - flera 180 meter höga vindsnurror är på väg att byggas. De boende ställer sig frågande till varför skyddet för tysta områden fortfarande dröjer.

– När man bor här ute är det så himla tyst. Det är bara naturljud till största del, men om man då skulle ha något som låter lite grann som en flygplansmotor skulle det bli svårt att få ro, säger Johanna Eriksson i Lövaskog.

Hon och och grannarna protesterar mot planerna på flera stora vindkraftverk i närheten av den lilla byn.
Solveig Adriansson tycker att området borde kunna bedömas vara ett så kallat "tyst område". I Lövaskog ÄR DET ovanligt tyst, men det kan ändras när vindkraftverk byggas cirka 1000 meter från hennes hus.

– Ja det är det när man kan höra fåglarna. Vi människor behöver den här tystnaden - man kan ju faktiskt bli sjuk av ständigt återkommande, ofrivilliga och otrevliga ljud.

Kommunalrådet Tom Andersson (MP) i Borås säger att utredningen av "tysta områden" nu är tänkt att starta under året.

– Ansvaret för de här frågorna har nu gått till miljöförvaltningen, och vi vill ju ha fram den här utredningen så snabbt som möjligt. Sedan får vi se när den är avslutad.