BORÅS

Han överlevde slakten i Srebrenica

1:36 min

Krigsherren Ratko Mladic står nu inför rätta i Haag, anklagad för folkmord. Rättegången följs noga av boråsaren Admir. Som 17-åring flydde han massakern i Srebrenica 1995.

En gammal, hopsjunken och avmagrad liten man som fyller 70 nästa år. En skugga av den Ratko Mladic som förde serbernas krig i Bosnien möter nu sina offer i krigsförbrytartribunalen i Haag.

"Han dödade min familj"
Mellan 7 och 8000 män och pojkar dog när de försökte ta sig från den bosniska staden Srebrenica som då belägrades av serbiska trupper.
Ratko Mladic var högste befälhavare för de bosnienserbiska styrkorna - nu står han inför rätta för folkmord och etnisk rensning.

– Han har stor skuld. Det var han som dödade min pappa, min bror, halva min familj, mina grannar och många tusen andra civila - framför allt i Srebrenica. Det är han som är ansvarig, säger Admir Buljubasic i Borås.

Enligt Admir bär Mladic större skuld än Milosevic och Radovan Karadzic som stått inför rätta tidigare.
Till skillnad från Milosevic var Mladic var Bosnier. Som högste militäre befälhavare, och inte politiker som Karadzic, var han direkt ansvarig för övergreppen.

Vad förknippar du för förbrytelser med Ratko Mladic?

– De kom med sitt stora anfall 6 juli 1995. Vi hade folk som skulle försvara oss, men de lyckades ändå. Vi räknade med att förlora folk, några hundra kanske, men inte 8 000, säger Admir Buljubasic i Borås.

Både hatad och älskad
Offren lades i massgravar, men alltefter krigets förlopp grävdes de upp igen och begravdes på andra håll för att dölja massakern.
Efter detta kallades Mladic "Srebrenicas slaktare", och massakern är den allvarligaste anklagelsen emot Mladic.

Hans soldater däremot, avgudade honom. Det var Mladic som var hjälten och den som skulle rädda serberna undan kroater och muslimer eller bosnijaker i det Jugoslavien som redan hade fallit isär.

Mladić åtalades 1995 i sin frånvaro för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser, men greps och utlämnades till Krigsförbrytartribunalen i Haag först i maj 2011.

Vill se rättegången
Admir Buljubasic var 17 år när han lyckades fly massakern och idag finns han i Borås med sin familj. Om det är möjligt vill han åka till rättegången och se Mladic själv med egna ögon.

– Jag vill vara med och se honom i ögonen precis när han står och nekar till allt han gjort, trots att det finns massor med videklipp, bilder och bevis.

Vad känner du när du ser bilder på honom?

– Jag undrar vilken person han är som kunde döda så mycket folk, min pappa, min bror och alla andra. Är han en person som alla andra eller? För vår framtid, för att vi ska få försoning och för att jag ska kunna återvända och leva i Srebrenica är det jätteviktigt att krigsförbrytarna döms - så snart som möjligt.

Admir är rädd att det annars ska bli som vid rättegången mot Milosevic: han dog innan domen föll.

– Det skulle vi inte vara nöjda med.

Srebrenica

Den bosnienserbiska armén inledde överraskande en storoffensiv i juli 1995, och det väpnade motståndet kollapsade. Civila sökte då skydd vid den nederländska FN-bataljonen i Srebrenica, men efter förhandlingar direkt med Mladic accepterade befälhavaren omedelbar deportation av de civila till frontlinjen i norra Bosnien och Hercegovina.
De civila utsattes för omfattande övergrepp under deportationen, och huvuddelen av de vuxna männen försökte på egen hand ta sig genom serbkontrollerat område.
Ett stort antal dödades eller tillfångatogs och av enklavens omkring 40 000 innevånare rapporterades omkring 7 000 saknade och sannolikt dödade i systematiska massavrättningar.

Källa: Nationalencyklopedin

Europas mest eftersökte man

#text=4525506#Ratko Mladic lyckades hålla sig gömd i 16 år. Efter Daytonavtalet har Ratko Mladic varit efterlyst för att utlämnas till Haag.

Massakern krävde 8 000 liv

#text=3598700#Under några sommardagar 1995 genomfördes det värsta massmordet i Europa sedan andra världskriget.

Tilde Lewin

tilde.lewin@sr.se
033-177532

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.