Börserna föll idag. Foto: Scanpix.
SVERIGE

Stora ras på börserna

1:29 min

Hela årets uppgång på Stockholmsbörsen är nu utraderad. Enligt ekonomijournalisten och boråsaren Mark Malmström på SvD stiger guldpriset samtidigt som bensinpriset kan sjunka inför sommaren.

Stockholmsbörsen började dagen med kraftigt fallande kurser. Kronan försvagades i den allmänna oron, samtidigt som marknadsräntorna fortsatte falla.

Journalisten och Boråsaren Mark Malmström arbetar på svenska Dagbladets Näringslivsredaktion. Han ser höjda guldpriser, och kanske sänkt bensinpris till sommaren.

– Det är en oro som pågått nu ett tag och det man ser om Grekland är att det är osäkert om de blir kvar i euron, och då flyr spararna. Guldet går upp i stället - det är en klassisk säker zon. Raset slår igenom på valutor också och den svenska valutan har försvagats avsevärt.

Men vad betyder det för vanliga svenskar som exempelvis har sina pensioner kopplade till börsen?

– Alla svenska företag går inte dåligt. Astra Zeneca, Swedish match och guldutvinningsföretagen går bra. Oljebolag däremot går dåligt, för om krisen slår igenom behövs mindre olja i produktionen. Det kan innebära att vi får billigare bensin till sommaren, säger ekonomijournalisten Mark Malmström från Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista