Katarina Claesson, överförmyndare Foto: Tilde Levin
ULRICEHAMN

Gode män saknas i Ulricehamn - flyktingbarn kan drabbas

1:29 min

Ulricehamns kommun behöver fler som tar på sig uppdraget att vara god man för ensamkommande flyktingbarn. Kommunen ska ta emot fem barn i år, vilket är fler än tidigare - och nu saknas gode män som kan hjälpa barnen.

Katarina Claesson, överförmyndare Ulricehamns kommun:

– Det började trappas upp i slutet på förra året då vi fick kunskap om att det kommer fem barn till oss i år.

För att Ulricehamns kommun ska vara beredd på att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen måste man hitta fler gode män, som kan hjälpa barnen med myndighetskontakter under den första tiden i Sverige.

– Det blir att medverka i hela alsylprocessen för barnet som kommer hit. Man får också medverka till att barnet blir läkarundersökt och får tillgång till skolgång. Man får vara med på möten med Migrationsverket under asylprocessen. Även när frågor om boende och liknande diskuteras.

– Det är som en förälder du ska vara, säger hon.

Den som passar bra i rollen har ett stort socialt engagemang, är intresserad av barn, och är insatt i det svenska samhället. Att kommunen inte har tillräckligt med gode män idag förklarar Katarina Claesson med att det krävs ett engagemang som tyvärr är sällsynt.

– Det jag tror att man rent generallt i samhället kan märka är att frivilligkrafterna inte räcker till, säger Katarina Claesson, överförmyndare Ulricehamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista