1 av 2
Insatsledare Lennart Larsson testade vattnets pH-värde, det visade fem. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Sandaredsbon Daniel Andersson upptäckte de döda fiskarna, det låg mellan 15-20 längs en sträcka på en kilometer, säger han. Foto: Jenny Hellström
SANDARED

Död fisk i Sandaredsån förbryllar

2:31 min

Ett stort antal döda bäcköringar upptäcktes i Sandaredsån vid lunchtid på lördagen.
Under eftermiddagen tog räddningstjänsten prover på vattnet, som visade att det kan var något surare än normalt men än så länge finns ingen förklaring till de döda fiskarna.

Det var sandaredsbon Daniel Andersson som upptäckte 15-20 döda bäcköringar på botten längs en sträcka på cirka en kilometer.

– Jag och sonen gick förbi här, jag brukar gå här när jag ska gå och handla, säger han.

Senare konstaterade Anders Johansson på Södra Älvsborgs räddningstjänst att det rör sig om minst hundra döda fiskar. Räddningstjänsten, som larmades ut till ån tog prover på vattnet, som visar på ett pH-värde på 5.

– Det är ju lite surt då men det kanske ligger inom felmarginalen, säger räddningstjänstens insatsledare Lennart Larsson som än så länge inte har någon förklaring till den döda fisken.

– Det här är helt klart inte bra, jag ska flytta mig uppåt nu för att se om jag kan hitta något annat, fortsätter Larsson.

Finns det några industrier längs ån?

– Inte vad jag vet, det skulle kunna vara något hushåll som har använt något tillfälligt men det är bara gissningar långt ut i periferin, säger Lennart Larsson, räddningstjänsten.

Om det har skett något utsläpp eller liknande får ytterligare tester visa, ärendet är nu överlämnat till kommunens miljökontor samt länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista