1 av 2
Foto: Ulf Andersson, filialchef på Kungälvs rörläggeri i Borås. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad
2 av 2
Arbetsgivarna annonser i dagspressen.
BORÅS

Fler byggnadsarbetare på väg ut i strejk

1:41 min

Drygt 2000 rörmokare och plåtslagare är uttagna i den pågående strejken - och kommer parterna inte överens idag tas ytterligare 850 montörer ut i strejken. Ulf Andersson, filialchef på Kungälvs rörläggeri i Borås, kallar den pågående strejken för en lyxstrejk.

I Sjuhärad strejkar i dagsläget 16 personer på företaget YIT i Borås, men imorgon kan också närmare 40 montörer på Kungälvs Rörs filial i Borås tas ut i strejken.

Ulf Andersson, filialchef på Kungälvs rörläggeri i Borås, menar att Byggnads krav på löneökning för lärlingar är helt orimliga.

– Det handlar om en 30 procents ökning för en lärling det är inte rimligt. Det är inte det att de inte ska tjäna pengar men vi snackar om minst 26.000 kronor för en sista års lärling. Vad tjänar en sjuksköterska eller lärare, 24 - 25.000?

Strejk kan påverka Simonsland
Kungälvs rörläggeris filial i Borås är ett av de företag berörs av ett utökat varsel från Byggnads. Om parterna inte kommer överens idag, så tas 36 montörer där ut i strejk imorgon. Det skulle bland annat drabba den pågående ombyggnaden av Simonsland i Borås.

Den pågående konflikten är infekterad. Förra veckan gick till exempel arbetsgivarna ut med en helsidesannons i pressen, där de bland annat skriver att Byggnads krav är orimliga och att Byggnads dessutom missbrukar konfliktreglerna genom sättet att välja ut företag i strejken.

Men Byggnads menar att det inte ligger något i det påståendet, och har också fått stöd i det av arbetsdomstolen. Och inte heller påståendet att Byggnads skulle kräva en 30-procentig löneökning för lärlingar stämmer. Det säger Peter Hellberg, ombudsman på Byggnads i Borås.

– Det är helt felaktigt, det stämmer inte.

Arbetstidsförkortning en tvistefråga
Den andra frågan som återstår att lösa handlar om arbetstidsförkortning. Det betalas ju med löneutrymme så det är ju inget de ger bort, säger Peter Hellberg.

– Arbetsgivaren vil bli av med arbetstidsförkortningen totalt. Men vi vill ha 40 timmar. Det betalas ju med löneutrymme så det är ju inget de ger bort, säger Peter Hellberg.

Parterna har alltså delvis olika verklighetsbeskrivningar i den här konflikten. På arbetsgivarsidan menar man att Byggnads måste ta sitt förnuft till fånga för att det ska kunna bli ett slut på konflikten.

– Jag menar inte att inte lärlingarna ska tjäna pengar. Men de har det ganska bra idag, så man borde inte ha de här kraven, säger Ulf Andersson på Kungälvs rörläggeri.

I Sjuhärad strejkar i dagsläget 16 personer på företaget YIT i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista