Foto: Björn Larsson Rosvall, SCANPIX
LÅNGARED

Åtal för Långaredsmord

3:51 min

Idag åtaldes två polska gästarbetare för det brutala dubbelmordet på ett äldre lantbrukarpar i Långared utanför Alingsås. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.

Det var den 19 oktober förra året som SOS fick ett samtal som berättade att det hänt något allvarligt, och när polisen kom fram till gården i Långared gjordes de makabra fynden.

Ett gift lantbrukarpar låg döda, utsatta för ett mycket grovt våld. Den 69-årige mannen hittades i ladan bland djuren, och inne i huset återfanns hans 71-åriga hustru.
Paret hittades av medlemmarna i en kyrkokör som åkt till gården sedan den mördade mannen, som skulle spelat dragspel, aldrig dök upp.

Polisens misstankar föll snart på två män. De greps i Polen i mitten av november och utlämnades en månad senare till Sverige.

De åtalas nu för mord och grovt rån, i andra hand medhjälp till gärningarna.

Männen nekar
De båda männen har utredningen igenom nekat till brottsanklagelserna om mord och grovt rån. Kammaråklagare Daniel Larson anser dock att det finns tillräckliga bevis för att åtala dem - förundersökningen är på över 2 500 sidor.

Åklagaren beskriver ganska kortfattat i sin stämningsansökan det kraftiga våld som det gamla lantbrukarparet utsattes för. 

Enligt åklagaren har den 69-årige mannen överrumplats när han gick ut i ladugården för att ge korna mat. Tidigt på morgonen, troligen vid halv sex-tiden.

– Gärningsmännen har uppenbarligen känt till rutinerna på gården så vi tror att de har planlagt det här en tid, säger Daniel Larson.

Mannen slogs till marken alldeles intill korna. Sedan ska han fått dödande slag mot huvudet med ett järnrör. Mördarna tog av honom stövlarna och band hans händer och fötter med buntband. De försökte gömma undan kroppen och täckte över blodspår med grus.

På övervåningen inne i huset hittades hustrun i sängen, fortfarande iklädd pyjamas.

– Hon har blivit både strypt och kvävd. Buntband runt händerna och hon är tejpad över ansiktet. Dessutom med en kudde över, säger Daniel Larson.

I sängen hittades återfanns leriga skospår från två olika personer där mönster och storlek överensstämmer med skor som en av de åtalade hade.
Den ovanliga typen av buntband, som både mannen och kvinnan var bundna med, hittades hemma hos den ene av de åtalade i Polen.

Kassaskåpet var männens mål, men åklagarna vet inte hur de har fått nys om det. De missade också att nyckeln till skåpet hängde i ett vanligt nyckelskåp i köket. Och de missade att det låg 9 000 kronor i en jackficka.

– De hade kunnat komma åt kassaskåpet på tusen olika sätt utan att kröka ett hår på dem, säger Daniel Larson. Teorin är att männen försökt bryta upp kassaskåpet med ett bräckjärn, men inte lyckats. Verktyget hittas nedsölat med mannens blod i trappan.

Tillfälligt i Sverige
De två männen var i Sverige tillfälligt för att arbeta. Den yngre av dem, 34-åringen, är inte straffad i Polen. Den äldre, 40-åringen, är dömd till fängelsestraff flera gånger bland annat för ett personrån, stölder och narkotikabrott.

I mord- och rånrättegången kommer åklagaren att yrka på lagens strängaste straff.

– Det här är det grövsta brottet man kan utsätta någon för. Två fall av mord - det kan bara handla om livstids fängelse, säger Daniel Larson som under rättegången kommer att ha hjälp av kammaråklagare Patrik Tilly.

Det finns dock inga tekniska bevis som binder männen direkt till morden.

– Åtalet bygger på en mängd besvärande omständigheter som samlat visar att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det är de här två som har begått gärningen. Sedan är det upp till domstolen att pröva indiciekedjan, om den är tillräckligt stark, eller om något saknas, säger Daniel Larson.

Mobiltelefoner och DNA
Ett annat av åklagarens bevis är mobiltelefontrafik. Uppkoppling mot master visar att männen har varit i området 5-6 gånger före morden, samt på morddagen. Det har också hittats avföring med den ene mannens DNA i en skogsdunge nära gården.

– Vi tror att de har utgått från den skogsdungen, som ligger 400-500 meter från gården, och rekognoserat. De har troligen även övernattat där, säger Daniel Larson.

Ett vittne såg männens bil och två personer med luvor i skogsdungen bara några dagar före morden.

Den ene åtalade har ändrat sin berättelse under utredningens gång och medger att han varit i trakten på mordmorgonen, men säger att han endast skjutsade dit en kompis.

Männen har enligt åklagaren inga förklaringar till varför deras mobiler använts i området. Inte heller varför de gav sig i väg till Polen efter morden utan att säga något till de personer som de delade lägenhet med i Bergsjön i Göteborg.
De ska, enligt hyreskamraterna, också ha lämnat lägenheten på natten före morden.

– Det är ett fruktansvärt illdåd, ett oerhört övervåld. De har varit helt kallsinniga, säger kammaråklagare Daniel Larson.

Misstänkta mördare bjöds på saft
Den yngre av männen hade drygt en månad före morden varit på besök på gården och hälsat på en familj som hyrde ett hus intill det äldre parets boningshus. Lantbrukarhustrun ska ha kommit över och bjudit på saft.

Personer i den familjen som hyrde på gården var inledningsvis misstänkta för inblandning, men är helt avskrivna.

Enligt åklagaren kan dock besöket där ha gett idén till rånet.

– Männen kan ha fått en bild av att det fanns pengar hos det äldre paret, kanske för att hyresgästerna betalade hyran kontant, säger Daniel Larson.

Även om det nu är de två männen som åtalats öppnar åklagaren för att det kan ha varit fler inblandade på något sätt.

– Det kan inte uteslutas, säger han.

Alternativåtalet består enligt Daniel Larson i att männen bistått vid förberedelser och rekognosering från den 8 oktober till kuppen den den 19 oktober. De ska då ha hjälpt till med transport av brottslingar och rånbyte.

– Det är ett alternativ om domstolen inte anser att bevisen räcker. Då handlar det om att de biträtt vid rekognoseringen och vid transporten av kassaskåpet, säger Daniel Larson.

Kassaskåpet var av äldre modell, cirka 70 centimeter högt. Det beräknas väga 150-170 kilo.

– Det kräver minst två personer för att flytta det och en bil för att frakta det, säger Daniel Larson.

Troligen var det inga större värden i kassaskåpet.

– Vi tror inte det, säger Daniel Larson.

Chock för bygden
Stämningen i det lilla samhället är var mycket tryckt i samhället när Sveriges Radio besökte Långared dagen efter dådet.

– Det är så ofattbart så det går inte att säga någonting, säger en man i byn.

– Det är helt ologiskt att det drabbar dem. Det var människor som jag inte kan tänka mig har stört en människa här, Långareds goaste människor skulle jag säga...

– Det är bara chock. Man tror inte något sådant kan hända.

– Det blir väl så att man går upp och träffar annat folk här och får prata lite grann. Det känns ju som att det kan hända vem som helst när det hänt dem.

– Det är så oförklarigt.

Rättegången startar den 4 juni i Alingsås tingsrätt och väntas pågå i sex dagar.

TT/Sveriges Radio

Tidigare publiceringar

En av de misstänkta påväg in i Alingsås Tingsrätt för häktningsförhandling. Foto: Erik Abel, SCANPIX
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista