Mona Andersson, Foto: Jenny Hellström, P4 Sjuhärad
BORÅS

Ifrågasatt klädinsamling i Borås

1:38 min

Idag uppmanas boende på Norrmalm i Borås att ställa ut säckar med kläder och skor som ska gå till behövande via ideella föreningen "Hjärtehjälpen". Men Frivilligorganisationernas Insamlingsråd avråder människor från att skänka - föreningen saknar 90-konto och ses som oseriös.

Mona Andersson, som bor på Norrmalm, är skeptisk till insamlingen.

– Jag blev misstänksam. Jag har för mig att jag läst att det här inte är ett oseriöst företag. Jag har lärt mig att har de inget 90-konto så skänker de inte tillräckligt.

Nej något 90-konto har inte Hjärtehjälpen. Enligt anslagen som satts upp i trapphus på Norrmalm i Borås verkar man för en "mer rättvis fördelning av jordens resurser" men det är en beskrivning som inte gått hem hos Frivilligorganisationernas Insamlingsråd.

De har Hjärtehjälpen på sin mindre smickrande så kallade observationslista över organisationer man avråder från att skänka till eftersom de anses oseriösa.

– Ja de tycker det, men jag tycker inte det säger Sven Sjöland, ordförande för Hjärtehjälpen, som säger att det som skänks bland annat går till barnhem i Polen.

– Jag tycker vi hjälpt mycket och då är man seriös. Vi  dokumenterar det här och får tackbrev hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista