1 av 2
Sommarskräp. Bilden är dock inte från Borås. Foto: Scanpix.
2 av 2
Åsa Skytt på Borås stad. Foto: Tilde Lewin.
BORÅS

Nu ska skräpet bort

Enkät på stan: "Lite äckligt inne i centrum"
1:33 min

Idag startar Borås första skräp-mätning. Tillsammans med stiftelsen Håll Sverige rent ska kommunen se hur mycket skräp det egentligen är i centrum - sedan ska det halveras till 2020.

Glasspapper, drickaburkar, kattbajs och fimpar - särskilt på sommaren är inte det en direkt ovanlig syn i Borås centrum.

– Mitt inne i stan tycker jag det är lite äckligt faktiskt, säger en tjej nyheterna träffar ute på staden.

För att kontra nedskräpninge startar idag Borås sin första skräp-mätning. Mycket vetenskapligt ska staden tillsammans med stiftelsen Håll Sverige undersöka hur skräpigt det egentligen är i centrala Borås.

– Det går till precis så som det låter. Vi kommer mäta skräpet på 200 olika platser i stadskärnan, säger Åsa Skytt på Borås stad.

På områden på ungefär fem gånger fem meter undersöker man nu vilken typ av skräp det handlar om och hur mycket. Målet är att halvera nedskräpningen till 2020.

– De har ju dåligt omdöme. De säger det bara är barnen (som skräpar ner), men det är lika mycket vuxna också - helt obegripligt, säger en äldre man.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".