1 av 2
2 av 2
2010 det satsas 200 miljoner på en ombyggnad av Landvetter. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix

Skyways i konkurs - flyg på Landvetter ställdes in

1:16 min

Flygbolaget Skyways med sitt dotterbolag City Airlines begärdes i konkurs idag. Flera hundra resenärer på Landvetter fick sina flyg inställda när 11 avgångar omedelbart drogs in.


– Vi har elva ankomster och avgångar som påverkas idag. Resenärerna ombeds kontakta sitt flygbolag, säger Annika Hilmersson som är informationschef på Swedavia Landvetter.

Från Landvettter är det flyg med destinationerna Zürich, Luleå, Manchester, Sundsvall, Bergen, Lyon och Prag.

Boråsare fick inte flyga
På Landvetters flygplats fanns inte så många strandsatta Skywaysresenärer under morgontimmarna, men en av dem som fått dagens resplaner ändrade var Mattias Andersson, 21, resemontör från Borås.
Han skulle till Sundsvall på jobb.

– Jag fick ringa chefen när jag såg att flyget var inställt, säger Andersson till TT.

– Chefen ska boka nytt flyg åt mig, så jag blir försenad till Sundsvall.

Andersson hade inte kollat på nätet eller lysnat på radion innan han åkte till flygplatsen och hade ingen förvarning om att planet han tänkt resa mig inte skulle lyfta.

– Det är bara att vänta och bita ihop, konstaterade han.

Besked tidigt imorse
Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs nu in med omedelbar verkan. Skyways flyger till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa.

Beskedet vid 6-tiden på tisdagsmorgonen drabbade bland annat resenärer från Karlstad mot Köpenhamn 05.50 och Stockholm 06.30. Från Landvetter utanför Göteborg skulle ett plan ha lyft mot Zürich 06.50.

På bolagets hemsida fanns under morgonen bara beskedet om de inställda betalningarna. Alla övriga uppgifter var borta.

Beklagar situationen
Under det senaste halvåret har Skyways förgäves försökt vända utvecklingen i bolaget.

– Vi har kommit en bra bit på väg i vårt arbete med att vända bolagets utveckling, men efter Cimbers konkurs blev det svårt att klara verksamheten, kommenterar Skyways VD Mikael Wångdahl i bolagets pressmeddelande.

Skyways beklagar situationen för alla resenärer vars resor nu ställs in.

Det är bara ett år sedan som Skyways köpte City Airline.

"Vi på City Airline har under en lång tid sett behovet av konsolidering och kapitaltillskott för att kunna utvecklas vidare", skrev City Airlines vd Jimmie Bergqvist i ett pressmeddelande, den gången.

Totalt sett beräknades det sammanslagna bolaget få en trafik på över en miljon passagerare om året.

Skyways och City Airlines ekonomiska problem är de andra inom flygbranschen på kort tid. Danska Cimber Sterling ansökte om konkurs den 3 maj.

De först drabbade resenärerna med Skyways från Arlanda är de som nu på morgonen skulle flugit till Oskarshamn, Kristianstad, Karlstad, Växjö och Jönköping med avgångar runt klockan 8.00.

Resenärer drabbas
På Arlandas hemsida går att läsa vilka flygningar med Skyways som är inställda.

Claes Nilsson, presschef på Swedavia som driver och utvecklar elva flygplatser i Sverige, vet ännu inte hur många resenärer som kan beröras av dagens konkursbesked.

– Men det innebär att alla de resenärer som skulle resa med Skyways i dag och framöver inte kommer i väg. Då behöver man som resenär ta kontakt med flygbolaget direkt eller med sin researrangör. Vi kommer att ha informationsdiskar på flygplatserna för att informera resenärerna, säger Claes Nilsson.

Personalmöte på Landvetter
Skyways personal på Landvetter kallades under förmiddagen till ett informationsmöte med anledning av bolagets konkurs. -Det är mycket känslor bland personalen. De fick reda på konkursen främst genom medierna. Många är nu oroliga för vad som händer med löner och semester, säger Roger Andersson, ombudsman vid fackförbundet Unionens regionkontor i Göteborg.

– Vi har runt 35 medlemmar som antingen är kabinpersonal eller jobbar på kontoret, förklarar Roger Andersson.

Fackförbundet var under morgonen i kontakt med två arbetsplatsombud och informerade om vad som sker vid en konkurs. -På onsdag ska vi ha ett möte med medlemmarna ute på Landvetter. Det viktiga nu är att man går direkt till arbetsförmedlingen, säger Roger Andersson.

(TT)/Sveriges Radio

Har du drabbats?

 033 - 177571
 news.sjuharad@sverigesradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista