Morgan Hjalmarsson Foto: Camilla Walldán
BORÅS

Kritik mot köp av väg till testanläggning i Borås

FP "Ska vara rädd om pengar"
1:44 min

De politiska blocken i Borås strider om jobb som skall utföras vid den nya testanläggningen i Hällered som skall drivas av bolaget AstaZero. Servicekontoret har fått uppdraget att bygga vägar för 4,5 miljoner kronor utan anbudsgivning något som kritiseras av alliansen.

Men kommunstyrelsen ordförande, socialdemokraten Ulf Olsson anser att det är vikitgt att jobbet görs snabbt.

– Det är viktigt för Borås stads utveckling. Här går Asta in och investerar flera 100 miljoner kronor i en ny anläggning inom bilsäkerhetsområdet som kommer att skapa många arbetstillfällen, i förlängningen kanske flera 100. Inom ett väldigt kvalificerat område. Vi vill göra allt för att det här ska bli av så snabbt och smidigt som möjligt.

Till en början ska man bygga en provisorisk väg. Servicekontoret får ett anslag på 4,5 miljoner kronor för att vägen ska kunna byggas. Den ledande majoriteten vill nu att vägen snabbt ska byggas.

– Man kan bara göra den här byggnationen innan augustimånads utgång, annars får man vänta till nästa år. Vi vill inte riskera det här projektet när det rör sig om så många arbetstillfällen.

Folkpartiets kommunalråd Morgan Hjalmarsson håller med Ulf Olsson att testanläggningen är viktig men han tycker att hanteringen av ärendet är fel.

– Fler borde kunna räkna på anbudet. Man skyller på att man har ont om tid. Man hade haft tid om man startat upp det här projektet när detaljplanen fastställdes. Nu gynnar man Servicekontoret när man får ett jobb för 4,5 miljoner kronor. Det kunde möjligtvis utföras billigare, det är skatte pengar som vi måste vara försiktiga om, säger Morgan Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".