Svenljungas skatt kan komma att höjas med en krona. Foto: Scanpix.
SVENLJUNGA

Svenljunga kan få skattehöjning

1:30 min

Skatten i Svenljunga kan komma att höjas med en krona, och därmed får kommunen högst skatt i Sjuhärad. Den senaste budgetprognosen visar på nästan 24 miljoner minus.

Budgetberedningen förslår en skattehöjning med en krona - om inte det blir en förändring i skatteutjämningssystemet som gör att Svenljunga får mer pengar.

Den senaste budgetprognosen pekar på ett underskott i år på 23,7 miljoner kronor.

– Det handlar väldigt mycket om vårat fastighetsunderhåll som vi behöver komma ifatt med, säger kommunalrådet Eva Johansson (C). Vi har haft ett löpande underhållsbehov under många år, nu blir det väldigt mycket akuta åtgärder och det är som bekant väldigt kostsamt.

Det är ett eftersatt fastighetsunderhåll som är orsaken till alla röda siffor i budgeten, inte att nämnderna inte klarar av att hålla sina budgetar.

Enligt Eva Johansson är det ett i grunden orättvist skatteutjämningssystem som är orsaken, och hon hoppas fortfarande att riksdagen i höst ska besluta om ett nytt system. Det skulle kunna ge Svenljunga 16 miljoner kronor mer från staten, lika mycket som en skattehöjning med en krona.

Johansson ångrar inte de stora och dyra investeringarna i det nya bostadsområdet vid Sandsjön och industriområdet vid Lockryd.

– Nej det gör jag inte. När det gäller exploateringar så finns det ju en självkostnadskalkyl. Jag ångrar inte heller de satsningar som vi gjort i skola och barnomsorg. De krävs för att vi ska vara en attraktiv kommun.

2009 var det en skattehöjning med 50 öre i Svenljunga. Och nu kan det bli ytterligare en på en krona.

– Det är naturligtvis inte roligt att behöva höja skatten, säger Eva Johansson. Men vi är kraftigt underkompenserade i skatteutjämningssystemet. Svenljunga är den kommun i Sjuhärad som betalar mest till systemet som gör att rika kommuner med låg skattesats kan behålla den.

Lärarfack: "Vi slår knut på oss"

Samtidigt som skattehöjningen aviseras slår personal på Mogaskolan i Svenljunga larm om att besparingar och ökade krav på lärarna har gått för långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista