Vatten från Ätran i vintras: ett exempel på en oavsiktlig översvämning. I Viskan ska detta istället göras med flit. Foto: Nicklas Malmberg.
VISKAN

Framtidens taktik för Viskan: kontrollerade översvämningar

1:37 min

Viskan kommer att svämma över mer i framtiden, och därför har Länsstyrelsen genomfört ett unikt pilotprojekt för att se hur man ska kunna minska skadorna. Projektet föreslår bland annat att man ska låta det svämma över - på rätt ställe.

– Vi har tittat på ett helt avrinningsområde. Det är det som gör projektet unikt, säger projektledaren Sofia Refsnes.

Att Viskan svämmar över är ingen nyhet. Kanske inte heller att översvämningarna kommer att bli värre i framtiden på grund av klimatförändringarna. Men projektet har kartlagt effekterna och håller på att ta fram strategier för kommuner och enskilda ska begränsa skadorna.

– Det handlar om att vidta åtgärder på olika nivåer. Som privatperson kanske det handlar om att skydda sin egendom, eller göra det tillsammans med några grannar, säger Sofia Refsnes. Det kan handla om att dika eller lägga upp sandsäckar så man slipper källaröversvämningarna. Men sedan behöver också kommunen i sin fysiska planering titta på hur man ska integrera de här frågorna i utvecklingen av kommunen.

Sofia Refsnes tror mycket på så kallade integrerade lösningar, som till exempel innebär att man medvetet låter vissa områden svämma över, och inte bara hindrar vattnet genom vallar.

– Självklart kan invallning vara den enda lösningen i vissa områden. Men man kan också integrera vattnet i den befintliga miljön och ta hand om vattnet på platsen och inte skjuta problemet nedströms.

– Det kan vara en park eller liknande som man låter översvämmas och så kan man använda den när det blir lägre flöden. Det hoppas jag vi får se mer av i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista