Fritidskonsulenten Lena Molander tycker det är märkligt att Ulricehamn inte har bättre badmöjligheter för rörelsehindrade. Foto: Amanda Petersson.

Svårt att bada för rörelsehindrade

"Det är dåligt, men man blir inte jätteförvånad"
1:35 min

Det är besvärligt att vara rörelsehindrad i Sjuhärad om man vill ta ett bad: badplatserna är i stort sett aldrig anpassade. I exempelvis Ulricehamns kommun har man 14 badplatser, men inte en enda är anpassad.

Bara 3 av de 95 badplatserna i Sjuhärad är anpassade för rörelsehindrade, och nästan alla saknar handikappbryggor.
Ett exempel är Ulricehamn - av kommunens 14 badplatser är ingen anpassad.

Josefin Martinsson jobbar på ett gruppboende i Ulricehamn och hon upplever problematiken.

– Till badplatsen kan vi ta oss, det är ju inga problem. Men det är ju inga av baden där man lätt kan komma i om man behöver köra rullstolen hela vägen ner i vattnet, då är det ju nästan omöjligt.

Att det är så får badplatser i Sjuhärad som har någon slags tillgänglighetsanpassning är inget som överraskar Josefin.

– Det är dåligt, men man blir inte jätteförvånad. Det känns som att på många ställen, oavsett om det är badplatser eller annat så är det dåligt med handikappsanpassningen över lag, säger hon.

Lena Molander är fritidskonsulent i Ulricehamn och är just nu ute och inspekterar badplatserna inför sommaren. Nu är hon vid Mogdens badplats i Hökrerum som inte heller den är tillgänglighetsanpassad.
Hon tycker inte att det är försvarbart att det inte finns möjlighet för rullstolsburna att bada vid kommunens badplatser.

– Det är helt otroligt skruttigt egentligen. Jag blev förvånad när jag hörde den siffran för jag trodde det var fler och kände att det kanske var vi i Ulricehamn som var dåliga på det här, men uppenbart är det fler och jag tycker att det är dåligt. Vi måste bättra oss.

Lena Molander berättar att orsaken är att det inte finns pengar, och att man inte heller har beslutat att det ska prioriteras att anpassa badplatserna.
Hon berättar också att det fanns en grupp med politiker som har arbetat med en utvecklingsplan för sjön Åsunden där var högsta prioriterade ärendet att handikappanpassa bryggorna, och tanken var att det skulle ske redan innan badsäsongen 2012.
Men fortfarande har inget hänt. Och det verkar som att ärendet har fastnat hos de beslutande politikerna i Ulricehamn.

– Vi gjorde en liten check för ett tag sedan och det har kommit in till kommunstyrelsen, men sedan har den nog inte gått vidare där tror jag. Så den har stannat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".