Lisa Samuelsson och Ellen Holmström. Foto: Sara Kvist/Sveriges Radio.

Solidaritetsloppis i Målsryd - eleverna valde SOS Barnbyar

3:07 min

Målsrydsskolans elever ordnar loppis ikväll, till förmån för SOS Barnbyar. Det något av denna termins slutpunkt för skolans jobb med solidaritet och återvinning.

Målsrydskolan har sedan några år "grön flagg", en utmärkelse från stiftelsen Håll Sverige Rent – ett synligt bevis på att skolan prioriterar miljöarbete. På Målsrydsskolan har man tidigare arbetat med livsstil och hälsa, klimat och energi, och i år har det handlat om konsumtion, återvinning och solidaritet.

– Eleverna har hela tiden varit väldigt delaktiga och intresserade och motiverade att jobba med detta, så den här gröna flaggan som vajar på vår stång här den är vi väldigt stolta över, och väldigt måna om att ha kvar, säger Lisa Gustafson som är lärare på skolan.

Loppisen som är ikväll kommer att inbringa en del pengar till skolan, dels via bordsuthyrning, dels via korvförsäljning. Pengarna kommer att gå till SOS Barnbyar - ett beslut som tagits av eleverna. Men hade det inte varit bättre att investera dem i spel och bollar till skolgården?

– Nej, vi har ju tillräckligt med saker så vi tar pengarna till dem som andra som behöver dem mer än vi, säger eleven Ellen Holmström.

På Målsrydskolan har man haft en del problem med nedskräpning och förstörelse, bla har skolskogen vandaliserats och fågelholkar som barnen gjort har också förstörts. När barnen får vara ute och plocka skräp och arbeta med återvinning kanske man förebygger framtida vandalism hoppas Lisa Gustafson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista