1 av 3
Glenn Hysén. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
2 av 3
Glenn Hyséns son Anton - öppet homosexuell. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX.
3 av 3
Faximil från 9 april 2011.
BORÅS

Hysén: "Fattar inte allt ståhej"

1:00 min

Ikväll kommer Glenn Hysén till RFSL i Borås för att prata om hur det är att vara förälder till en öppet homosexuell. Egentligen begriper han inte varför han ska behöva prata om det.

9 mars förra året hamnade Glenn Hyséns son Anton på löpsedlarna landet runt. I en intervju i tidningen Offside hade Anton kommit ut med att han är homosexuell.
Uppmärksamheten blev massiv, och många började fråga sig varför ingen annan man hade kommit ut - rent statistiskt borde det finnas många fler HBT-män i fotbollssverige.

Ikväll besöker pappan Glenn Hysén RFSL i Borås för att prata om tiden efter att Anton kom ut i media, och att vara förälder till en öppet homosexuell.
Fast, egentligen begriper han inte varför han ska behöva prata om det.

– Att det kan bli ett sådant jävla ståhej om detta. Vi lever på 2000-talet, inte 1700-talet. Hade han varit skådespelare eller dansare så hade det inte varit någon som lyft på ögonbrynen

Det känns lite omodernt...

– Det är det jag menar. Jag kan förstå på ett sätt, det är en speciell jargong i ett omklädningsrum och en del bögskämt. Men där skämtar man om allt: halta, lytta, judar, negrer - allt. Och man skämtar lika mycket om sig själva - det är inte illa ment. Jag kan inte fatta att det blir så stort...

Har du som pappa fått några kommentarer?

– Inget negativt, inte något. Jag vet bara att Antons klubb Utsikten fick ett brev i början från en äldre gubbe. Han sa att "nu säger jag upp mitt medlemskap - jag vill inte ha några bögar i klubben", berättar Glenn Hysén.

Jon Koldenius
jon.koldenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista