1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg, SCANPIX
2 av 2
SJUHÄRAD

Låga löner i Sjuhärads kommuner

1:37 min

Kommunanställda i Sjuhärad har låga löner. Det visar Statistiska Centralbyråns senaste lönestatistik. I Sjuhärad är det bara Tranemo som når upp till snittet. Allra sämst tjänade man i Herrljunga.

En genomsnittlig privat tjänsteman tjänade 2011 34.800 kronor medan en kommunanställd tjänade 25.000. Kommunanställda i Sjuhärad har låga löner.

– Jag ifrågasätter siffrorna starkt. Våra löneökningar låg i snitt på två procent förra avtalsrörelsen, säger kommunalrådet Kurt Hårsmar (C) i Herrljunga.

Bland de sämsta löneökningar i Sverige
Men förra avtalsrörelsens siffror har ännu inte nått statistikerna på SCB. Där konstaterar man att den genomsnittliga kommunallönen i Herrljunga 2011 var 24.100 kronor - en ökning med 0,4 procent från 2010 - den fjärde sämsta löneökningen i hela den kommunala sfären i landet.

Därmed kunde såväl Ulricehamn, Borås som Vårgårda passera Herrljunga i lönestatistiken.

Men kommunallönerna i Sjuhärad ligger mycket lågt i Sverige. Bara Tranemo når upp till riksgenomsnittet 25.000 i månaden.

Högst är lönerna i stockholmskommunerna.

Högre löner i Vårgårda efter valet
2010 hade de kommunanställda i Vårgårda de tredje sämsta lönerna i hela landet. Men då vann moderaterna valet och Mattias Olsson blev kommunalråd. Och helt plötligt tog genomsnittslönen ett skutt uppåt med över sju procent - den tredje största ökningen i Sverige. Men Mattias Olsson vill inte ta år sig någon ära.

– Inte att det skulle bero på att jag blivit kommunalråd, det är att dra för långt gångna slutsatser, säger Mattias Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista