Simon Sjöholm och Lars-Ove Arnesson som båda jobbar på företaget Icap som ställde ut på mässan Se kraften. Foto: Jenny Hellström
BORÅS

Funktionshinder inget hinder för jobb

1:20 min

Fler jobb till personer med funktionshinder - det var målet med mässan Se kraften som hölls på Arbetsförmedlingen i dag. En av utställarna var Lars-Ove Arnesson. Han är blind och säljer hjälpmedel för att anpassa arbetsplatser.

Ett tusental möjliga arbetsgivare hade idag bjudits in av Arbetsförmedlingen för att lära sig mer - och förhoppningsvis också anställa - personer med funktionsnedsättning.

Lars-Ove Arnesson som ställde ut på mässan idag, och själv är blind, ser sitt funktionshinder som en tillgång snarare än ett problem.

– Jag ju brukarkompetens på att använda de här hjälpmedlen, säger Lars-Ove Arnesson.

Syftet med mässan var att fler funktionshindrade ska få jobb. Men samtidigt var det glest i leden bland potentiella arbetsgivare. När P4 Sjuhärad var på plats fanns bara Borås kommun där. Arbetsförmedlingens Shapour Zangbari säger att man hade hoppats att flera företag skulle komma dit men ser det inte som ett misslyckande.

– Vi har fått en hel del intresseanmälningar. Några fler var här klockan ett, men det är klart vi hade hoppats på att ännu fler skulle komma, säger Shapour Zangbari.

Bara hälften av de personer som har ett funktionshinder har jobb eller annan sysselsättning. Och tittar man tillbaka i tiden så har arbetslösheten i den här gruppen ökat. På Arbetsförmedlingen i Borås, som också ansvarar för Vårgårda och Herrljunga, så finns idag 1300 personer inskrivna som har en funktionsnedsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista