Inbrott i villa. Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX.
BORÅS

Sverige är sämst på inbrott

1:36 min

Sverige är sämst i Norden på att klara upp bostadsinbrott, och samtidigt ökar inbrotten markant. Bara 4 procent av inbrotten klaras upp.

I Finland reder polisen upp omkring 25 procent av bostadsinbrotten, medan uppklarningssiffran för Sverige fortfarande bara är 4 procent. I Norge klaras 15 procent av inbrotten upp och i Danmark 7 procent.

Peter Ström jobbar på polisen i Borås och tycker att villainbrott ska prioriteras.

– Statistik är viktigt att man jämför på samma sätt. Men om Norge och Finland tar fram sin statistik på samma sätt som oss så är siffrorna uppseendeväckande. BRÅ måste titta på detta, om grannarna är betydligt bättre än oss så måste vi se hur de bär sig åt. För vi måste bli bättre på detta, tycker jag.

Just villainbrott är svåra att klara upp säger Peter Ström. Det är ofta väldigt få iakttagelser och vittnen, och om det saknas bygger det på att man hittar teknisk bevisning i form av DNA eller fingeravtryck för att kunna lösa fallet. Och just villainbrotten har ökat i hela Sverige. 34 procent har de ökat under de senaste 10 åren. Även i Sjuhärad har man märkt av ökningen. Men det är svårt att säga riktigt varför säger Peter Ström.

– Det är ett brott som inte har så högt straffvärde jämfört med till exempel rån, men ger samtidigt ganska goda utdelningar i form av det gods man får med sig. Människor har ganska mycket värdesaker hemma.

Handlar det om hur man prioriterar?

– Det kan det ju göra, men jag tycker att vi prioriterar detta. Det drabbar allmänheten ganska hårt.

Vad kan man bättra sig på?

– Jag tror man bör organisera sig bättre och bli mer flexibel i sin organisation. De som gör bostadsinbrott är flexibla i sig, de bryr sig inte om vilket distrikt de håller på i utan åker igenom flera.

Hur menar du, flexibel i sin arbetssituation?

– Alltså att sammarbeta mer mellan polisdistrikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista