BORÅS

Barn blir sjuka på Kristinebergskolan

0:46 min

Rinnande ögon, ont i halsen och trötthet. Ett antal elever på Kristinebergskolan har fått hälsoproblem, och det kan bero den dåliga och fuktiga inomhusluften. Lokalförsörjningschefen vill dock ha mer bevis innan det är aktuellt för direkta åtgärder.

Som nyheterna berättat tidigare har Kristinebergskolan i Borås haft problem i flera års tid med fuktskador och dålig luft.

Arbetsmiljöverket har krävt att barnen skulle erbjudas läkarundersökningar, och när bara en liten del av eleverna nu har undersökts står det klart att något inte stämmer.
Flera av eleverna är så pass sjuka att de måste genomgå fler undersökningar.

– De har blivit vidareskickade till vårdcentralen. Barnen har huvudvärk, rinnande ögon, ont i halsen och trötthet - den typen av problem, säger skolans skyddsombud Håkan Sevholt.

Och det är sådant som sätts i samband med innemiljön på skolan?

– Ja det måste det vara i och med att det är i så stor grad. Vi är frustrerade och arga över att man inte tagit tag i detta tidigare. Problemen har varit kända i flera år men det har inte hänt så mycket.

Arbetsmiljöverket har också sagt att ingen undervisning får bedrivas i Kristinebergskolans lokaler efter 15 augusti nästa år om inte lokalerna sanerats. Skulle Borås stad bryta mot förbudet väntar en miljon kronor i böter.

På lokalförsörjningsförvaltningen, som har hand om Kristinebergskolan, ser man allvarligt på beskeden om barnens ohälsa, men man vill ändå skynda långsamt.

– Om vi tar ett beslut innan allt analyserats kan det bli fel, och det är panikåtgärder. Visar det sig att det (verkligen) beror på inomhusmiljön då får vi fundera igenom en annan linje i det hela, säger lokalförsörjningschefen Lars Nordin.

Det kan bli aktuellt att agera redan nu, men hur och vad man ska göra är däremot fortfarande oklart, enligt Lars Nordin.

– Är det så att det är något i inomhusmiljön som påverkar så man inte mår bra och att man kan konstatera att det beror på själva byggnaden - då får vi se vad vi ska göra då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista