Mer vindkraft till Skephult? Verken på bilden är inte av samma slag som de som nu projekteras. Foto: Scanpix.
MARK

Åtta nya vindkraftverk i Skephult

Sist ett 150 meter högt vindkraftverk etablerades i Skephult blev det folkstorm. Nu, fyra år senare, kan det bli åtta stora vindsnurror till i området. Går bygget igenom blir Skephult kraftverkstätast i hela Mark.

Det var för en knapp månad sedan som Göteborgs företaget Green Extreme AB höll ett första inledande möte med de berörda markägarna området runt Skephult.

Nu har företaget begärt ett samråd med Länsstyrelse och kommun och skickat in en projektbeskrivning gällande åtta vindkraftverk - 150 meter höga med en rotordiameter på 114 meter.

P4 Sjuhärad har tidigare berättat om den vindkraftsutredning som tagits fram i Marks kommun. Här pekas ut 22 områden ut där en vindkraftsetablering skulle vara möjlig, och området i Skephult lyfts fram som en av de mer gynsamma platserna.

Idag finns det bara några få större vindkraftverk och några mindre i Marks kommun. Ett av verken är placerat just i Skephult, en etablering som föregicks av långa och mycket infekterade diskussioner med markägarna.

Skulle planerna på ytterligare åtta verk bli verklighet gör det Skephult till det mest vindkraftstäta området i Mark.

Tidigare artiklar

2008 års protester. Flygblad sprids med brinnande vindkraftverk. Arkivfoto.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista