"Självklart är det tråkigt" - kyrkoherde Anders Ljungström i Gustav Adolfs och Brämhults församlingar. Foto: Amanda Petersson.
BORÅS

Boråskyrkan kapas ner - medlemmarna försvinner

1:33 min

Svenska kyrkan i Borås fortsätter tappa medlemmar, och nu tvingas man både säga upp folk och sälja fastigheter för att få ihop nästa års budget.

Svenska kyrkan i Borås måste spara 7.5 miljoner kronor för att få budgeten att gå ihop till nästa år.

Till hösten kommer 13 tjänster sparas in, och alla personalkategorier förutom prästerna kommer att drabbas. Uppsägningarna beräknas komma i november, men det kommer inte att räcka: man ska även göra sig av med lokaler.

– Självklart tråkigt att behöva göra sig av med lokaler där man kan bedriva verksamhet. Att man förlorar lokaler i stadsdelar gör att man förlorar kontakten till boendemiljön, säger Anders Ljungström - kyrkoherde i Gustav Adolfs och Brämhults församlingar.

Man har redan beslutat att sälja Byttorps församlingshem, Norrmalms kyrka samt att hyra ut delar av Gustav Adolf och Carolikyrkans församlingshem. Än har man inte sålt något men till hösten hoppas man kunna kontakta mäklare.

Verksamheten ska också skäras ned på, men det är för tidigt att kunna ge några konkreta exempel säger Anders Ljungström.

– Det blir ganska generella minskningar och verksamhetsanslag över alla områden.

– Jag är inte orolig för kyrkans andliga framtid för den är inte enbart relaterad till det ekonomiska kapitalet, säger Anders Ljungström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista