Kyrkogårdschef Lars Öhrn och krematorieförman Taru Kurkinen berättar att dagens krematorie är överbelastat - en ny ugn behövs. Foto: Jan-Åke Thorell.
BORÅS

Kö in i det sista - Borås behöver ny krematorieugn

1:34 min

Antalet kremationer ökar och i framtiden kommer det att bli brist på krematorier i Västsverige. För att klara efterfrågan överväger Svenska kyrkan i Borås att bygga till en ny ugn för bortåt 25 miljoner.

Det är brist på krematorier i Västsverige och enligt Skara stift kommer det saknas kapacitet för omkring 2000 kremationer år 2020 om inget görs. Stiftet vill därför att kyrkostyrelsen ska tillsätta en utredning.
För att lösa problemet anser man att det behövs en bättre samordning mellan pastoraten och att befintliga krematorier byggs ut eller att det byggs nya.

I Borås har kyrkan sett den uppseglande bristen och därför överväger man nu att bygga ut krematoriet till två ugnar - en mångmiljoninvestering som ska klara efterfrågan.

Kyrkogårdschefen Lars Öhrn berättar att trycket är för stort redan idag.

– Vi kör lite för hårt idag. Vi har för många kremationer för en ung, så vi överväger kraftigt att bygga två ugnar. Det handlar mycket om att kunna serva de huvudmän runtikring som inte har egna.

Om någon kommer från exempelvis Ulricehamn - kan ni säga nej?

– Ja, men jag vill ju sköta det huvudmannaskap som vi har i svenska kyrkan i Borås. Istället kör vi övertid och kör anläggningen lite för hårt. Det gör att vi får ökade kostnader, och det är det vi försöker bygga bort i framtiden här.

Den här investeringen med ny ugn - den har varit på gång ett tag...

– Ja, verkligheten har hunnit ikapp oss, och nu måste vi bygga för framtiden. Därför är vi i samma andetag ute och tecknar avtal på tio år med andra församlingar som inte har krematorier själva - allt för att säkra den här investeringen som kanske är bortåt 25 miljoner, säger kyrkogårdschefen Lars Öhrn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista