1 av 2
Mellan Anders Anderssons tumme och pekfinger - så långt får högstadieeleverna flytta om de ska börja på gymnasiet. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Tingsholmsgymnasiet kan få 9-klassare. Foto: Ann-Christin Lundberg
ULRICEHAMN

Flytt av högstadieelever spar många miljoner

1:38 min

Tingsholmsgymnasiet tappar elever och låg- och mellanstadierna i centralorten är överfulla. Därför vill centerpartiet att årskurs 6 ska flytta till högstadiet, och årskurs 9 till gymnasiet.

Centerpartiet kommer nu med det lite överraskande förslaget att årskurs 6 ska flytta till högstadiet, och årskurs nio till Tingsholmsgymnasiet.
Det skulle enligt dem spara minst 100 miljoner kronor åt kommunen, och dessutom bli bättre för eleverna.

– Förslaget går ut på att omfördela eleverna för att skapa utrymme för den förväntade tillväxten - utan att dra på sig nya till- och ombyggnader, säger centerpartiets Anders Andersson.

Finns det andra fördelar än de rent lokalmässiga?

– Framförallt ekonomiska fördelar. I vårt förslag är det inga kostnader egentligen, men i det förslaget som funnits i kommunstyrelsen så är det mycket mer - troligen över 100 miljoner.

Men hur bra är det att flytta högstadieelever till gymnasiet?

– Det är en av våra poänger egentligen: det borde gynna gymnasiet genom att lokalerna fylls, och att man som högstadieelev vet vad Tingsholm är den dagen man ska välja en gymnasielinje.

– Det viktigaste egentligen är att klara det ökade elevantalet (samtidigt som man) klarar kvalitén.

I de diskussioner som varit hittills har man pratat om att musikskolan skulle flytta till Tingsholm - vad tycker du om det?

– Jag har inte hört någon som tycker det är ett bra förslag att flytta musikskolan från centrala lokaler som är specialbyggda för dem. Dessutom finns inga beräkningar för vad det skulle kosta, säger Anders Andersson (C).

Tillsammans med Ing-Marie Andersson lämnar han in förslaget till ny skolstruktur i en motion till kommunfullmäktige på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista