Hans-Erik Lundin under plasttaken som gör att jordgubbarna kommer tidigt. Foto: Carl Tholin/P4 Väst
MUMS

Det blir jordgubbar till midsommar

Jordgubbsodlare: "I år blir det svenska bär hela vägen"
1:22 min

Jordgubbsodlarna förbereder sig inför sommarens jordgubbsrusch och redan idag börjar försäljningen på vissa håll i Västsverige. Det handlar om "plastade" jordgubbar...

– Det är tack vare tunneln här, säger Hans-Erik Lundin på Rödsgubben, och nickar upp mot det välvda plasttaket ovanför våra huvuden.

Han reste plasttaken i mars och de löper över rader med jordgubbar på fältet. Meningen är att de ska höja temperaturen och driva fram jordgubbarna snabbare. I år sker det två veckor tidigare än normalt.

Samtidigt, en bit söderut, på Saltkällans Bärodling är det också bra fart i jordgubbsplantorna.

– De senare sorterna vi har här har börjat blomma nu, och de vi har plastat har blommat i två veckor, säger vd:n Rolf Silvstrand.

Men om jordgubbarna mognar och börjar säljas snabbare borde de även ta slut snabbare. Finns det risk att de tar slut lagom till midsommar, då efterfrågan är stor?

– I år kan jag garantera att det blir svenska bär hela vägen. Kanske tar stora ord i munnen nu, men jag tror vi klarar det, säger Hans-Erik Lundin.

Fråga

Fakta Jordgubbar

Fraga´ria×anana´ssa är en hybrid i familjen rosväxter.
År 1714 införde den franske officeren Lezier plantor av ananassmultron. Efter diverse korsningar uppkom den första jordgubben för ungefär 200 år sedan.

Bara i Sverige produceras varje år mellan 20 och 30 miljoner liter jordgubbar för handeln.

Halten av nyttiga antioxidanter är 5-10 gånger högre än i äpple, och kan minska kolesterolets skadliga effekter på blodkärlen.

Källa:
Nationalencyklopedin
Lantbruksuniversitets växtförädlingscenter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".