Annelie Kivinen och Helene Lundbom arbetar på ungdomsmottagningen som flyttat till Södra torget. Foto: Tilde Lewin P4 Sjuhärad
BORÅS

Ungdomsmottagningen flyttar – blir mer diskret

Kuratorn: "Viktigt att de unga är så bekväma som möjligt."
1:43 min

Borås ungdomsmottagning har flyttat till nya lokaler - nya läget vid Södra torget är mer anonymt, och handikappanpassat. Förut fanns ungdomsmottagningen mittemot Sven Erikssongymnasiet, och ungdomar oroade sig för att bli sedda när de gick dit.

Annelie Kivinen är enhetschef och barnmorska på ungdomsmottagningen och berättar att förra mottagningens placering var ett problem.

– Sven Erikssonsgymnasiet låg ju mitt emot, så de kunde se alla som gick in och ut på mottagningen. Och det kanske inte är så bra, vi ville ha lite mer anonyma lokaler. Här där vi ligger nu finns många verksamheter, både vårdcentral, folktandvård och barnmorskemottagning. Det syns inte exakt vart man ska.

Helene Lundbom, psykolog på ungdomsmottagningen är också nöjd med flytten.

– Vi vill ju inte var anågon hemlig verksamhet så, men samtidigt vill man ju kunna slinka in utan att stöta på folk man känner, föräldrar och så. Här har man ändå en egen ingång.

Hur stort var problemet innan?

– Jag upplevde inte så mycket att ungdomar klagade på att vi låg där vi låg, däremot fanns det klagomål på väntrummet. Man satt liksom och tittade rakt på varandra. Här är det mer ombonat, man kan sitta och gömma sig lite i olika sittgrupper.

För de ungdomar som söker upp Helene Lundbom är det extra viktigt att kunna känna sig anonyma.

– Det är en väldigt stor sak att söka hjälp för sina psykiska problem, man kan ha gått med dem i åratal. Då vid första besöket är det väldigt viktigt att man känner sig någorlunda bekväm. Hundra procent bekväm blir man nog aldrig, men det är viktigt att vi bäddar så attd et ska bli så bra som möjligt för den gruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".