Lennart Blomqvist visar bilder på de barn som fötts till par som delatig i studien. Foto: Tilde Lewin P4 Sjuhärad
SJUKVÅRD

100 000 kronor till forskning om missfall på SÄS

1:37 min

En läkare på Södra älvsborgs Sjukhus får 100 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Sjuhärad till en studie kring behandling mot missfall. Ungefär en procent av alla fertila par drabbas av upprepade tidiga missfall.

Sedan 2008 har Lennart Blomqvist, överläkare på kvinnokliniken på SÄS i Borås, drivit en forskningsstudie där kvinnor som fått upprepade missfall ges låga doser blodförtunnande läkemedel.

– Jag började fundera på detta för ett antal år sedan och kom fram till att det skulle kunna finnas en medicinsk förklaring. Det kan alltså handla om störd blodtillförsel i de minsta, tidigaste blodkärlen.

Ungefär en procent av alla fertila par drabbas av upprepade tidiga missfall.

I studien undersöks effekter av låga doser blodförtunnande medel.

– Det mest spännande är att man kan se att man hjälper par som haft upprepade missfall. Jag har bilder på minst 100 nygödda barn uppe på anslagstavlan.

Bland de 220 par som hittills gått med i studien är det 190 som redan fått barn, eller just nu har en långt framskriden graviditet. Men det är bara hälften av paren som får verkliga doser av läkemedlet - hälften får likadana sockerpiller. Lennart Blomqvist förklarar det med något han kallar "omhändertagandefaktorn".

– Det har man kunnat visa i några stora undersökningar. Att betydelsen av en utredning, ett kontrollprogram, en uppföljning och kontakt med doktor också är väldigt viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista