Skräpig skaparverkstad

En skål gjord av gamla kretskort eller drinkunderlägg av tidningspapper?

På lördagsförmiddagen kom ett gäng ungdomar till Kulturföreningen Tåget för att delta i skaparverkstaden "Upcycling Trash"

Verkstaden öppnar klockan 11 , och redan tio minuter senare är det full aktivitet i kulturföreningen Tågets lokaler. I ett av hörnen sitter Omid Khavary, bordsytan framför honom är översållad av uttjänta kretskort. Han tycker att skräpverkstaden är en bra idé.
– Vi använder gamla saker för att göra nya saker. Jag håller på med en taklampa och en skål.

Verkstaden är ett samarbete mellan Kulturföreningen Tåget och Borås kommuns Återbruk, där de sistnämnda står för allt material. Anders Smedberg arbetar till vardags på Återbruket men fungerar även som en av fyra pedagoger i Upcycling Trash. Han tycker att skräp är den idealiska utgångspunkten för att skapa konst.

– Det är otroligt mycket roligare, det blir helt unika saker och sen är det ju extremt miljövänligt också.

Projektledaren Maria Setzer säger att utgångspunkten för skräpverkstaden är att man vill främja de deltagande ungdomarnas kreativitet och samtidigt få in frågan om hållbarhet.

–Det slängs så mycket som faktiskt går att använda. Sen är det lite av en kreativ utmaning att kunna återanvända någonting.

Lördagen den andra juni har Upcycling Trash vernissage på Tåget. Då visar de deltagande ungdomarna upp vad de gjort, eventuellt kommer det även finnas möjlighet att köpa med skräpkonst hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista