"Borås är Sveriges cheerleadinghuvudstad"

1:51 min

Halsbrytande konster, hög musik och mänskliga pyramider – i helgen avgörs  Riksmästerskapet i cheerleading i Boråshallen. 120 lag från hela Sverige gör upp om mästartiteln.

Redan tidigt på lördagen fylldes Boråshallen av tjejer och killar från hela landet. Sanna Engeroth och hennes lag Dynamites Dolphins hade åkt buss från Stockholm samma morgon för att tävla i sin favoritsport. Sanna tvekar inte om anledningen till varför hon fastnade för just cheerleading.

– Det är så varierat, man får jobba med olika delar av kroppen och det ingår många olika moment, som gymnastik, bygg och hopp.

Förutom det egna tävlandet så uppskattar hon chansen att få träffa så många andra cheerleading-utövare– och att få se deras uppträdanden.

– Det är jätteroligt att se på alla andra, vilka dräkter de har och hur de beter sig på scen.

Amerikanska highschoolfilmer är nog något som de flesta förknippar med cheerleading, men idag har sporten spridit sig och utövas av människor i alla åldrar över hela världen. Inte minst i Borås, där sporten verkligen fått fäste. Lina Berggren är medlem i Boråsföreningen Musketeers funky cheer som arrangerar mästerskapet, och hon har en teori om varför cheerleading blivit så populärt just här.

– Borås har blivit lite av Sveriges cheerleadinghuvudstad. Vi i Musketeers arbetar väldigt hårt för att utveckla både vår egen klubb och sporten i stort, och Borås är ett bra ställe att göra det på.

Lina Berggren säger att det i Borås funnits en stark tradition av att utöva gymnastik, där föreningar som Borås gymnastiksällskap, Knallegymnasterna och Flugan har fostrat många talanger. Men hon tror också att det finns ett visst mått av strävsam knallementalitet med i grunden.

– Folk är helt enkelt beredda att satsa.

Riksmästerskapet pågår fram till söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista