Boråslänkarnas ordförande Inger Hultin med Kind-kollegan Karl-Erik Johansson
"

Sällskapet Länkarna håller riksträff

1:37 min

I helgen anordnar sällskapet Länkarna riksträff på Rotundan i Borås. 250 medlemmar från hela Sverige samlas för att diskutera hur man även i fortsättningen ska kunna hjälpa människor med alkoholproblem.

Samtidigt firar man 65års-jubileum, sedan 1947 har sällskapet Länkarna funnits i Borås. Grundaren Ernst Liljeqvist blev efter en gudstjänst ombedd att gå hem till en man som supit sig redlös, och beslöt efter den händelsen att något behövde göras. Enligt Boråslänkarnas ordförande Inger Hultin så är problemet minst lika stort, om inte större idag. Däremot sker det ofta i det fördolda.

– Det handlar ofta om en gömd alkoholism, människor sitter hemma och dricker, ofta skyddas de av vänner och familj så att det inte ska märkas att de har ett missbruk. Vi har den här bilden av att alkoholister bara är de som sitter på parkbänkar, men det stämmer inte.

Inger Hultin säger att allt fler grupper drabbas av alkoholproblem, till exempel unga och kvinnor. Vad gäller de sistnämnda tror hon att boxvinerna har haft stor betydelse.

– Det syns inte hur mycket man har druckit och då tar man ett glas till. Tll slut har man kanske satt i sig tre liter.

Sommartid är för många av oss lika med rosévin i parker och öl på uteserveringar. Inger Hultin vittnar om att många som nyligen blivit nyktra upplever sommaren som väldigt jobbig.

– Man ser folk som grillar och dricker vin och öl, det är öl på uteserveringar. Många säger att det är extra jobbigt att gå förbi uteserveringar, för de ser bara de där immiga ölglasen. Att många sedan kanske dricker något annat lägger de inte märke till.

Länkarnas riksträff pågår fram till söndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista