Bengt-Ivar Skogström och Elsie-Maj Wahlqvist. Foto: P4 Sjuhärad, Sveriges Radio
EKONOMI

Varning för seniorlån för pensionärer

1:39 min

Så kallade seniorlån kan bli en skuldfälla. Nya långivare som erbjuder de ofta dyra lånen har dykt upp som svampar i marken, med erbjudanden till äldre där bostaden används som säkerhet.

Långivarna har blivit allt aggressivare i sina försäljningsmetoder, och på PRO i Borås varnar man för att gå på telefonförsäljarnas löften. Bengt-Ivar Skogström på PROs samorganisation i Borås märker hur seniorlånen blir allt vanligare.

– Det går som en pest genom systemet, att de ska lura oss gamla. Men vi går inte på det. Vi 30-talister är "räviga".

Försäljare ringer
Bengt-Ivar Skogström minns i alla fall tre föräljare som ringt med erbjudanden om så kallade seniorlån, och nu varnar han sina medlemmar för att skuldsätta sig.

– Dom flesta har kämpat tappert för att få sitt lilla hus eller lägenhet. Så ska det komma någon rufflare och lura av dom pengar, det är inte bra.

Lånen kan till exempel vara ett sätt för de som har stora värden bundna i sin bostad, men låg pension, att få ut några extra tusenlappar i månaden. Lånen är ofta dyra, och Kronofogdemyndigheten har gått ut och varnat för att seniorlån blivit en allt vanligare skuldfälla för pensionärer.

– Det vore bättre att de gav oss en bättre pension så att vi slapp fundera  sådana tankar.

Elsie-Maj Wahlqvist, också i PRO i Borås tycker inte heller om lånen. Hon har också kontakts av säljare av lånen via telefon.

– Jag säger att jag inte har tid för att jag förstår vad de är för några. De vet att jag har en bostadsrätt så jag får låna. Men jag lever hellre på svältgränsen, säger hon.

Seniorlån

Med seniorlån menar man lån till äldre personer, ofta 60+, med villa, bostadsrätt eller fritidshus som säkerhet där kunden, till skillnad från vanliga bolån, varken betalar någon ränta eller amorterar under löptiden. I stället ges en ytterligare kredit för räntorna. Det ursprungliga lånebeloppet och den utnyttjade krediten för räntorna betalas tillbaka i samband med att lånet löses.

För vanliga bostadslån gäller att personens inkomster ska räcka till att betala räntor för bostadslånet, omkostnader för huset/lägenheten samt övriga levnadsomkostnader. För seniorlån är inkomstkraven lägre eftersom kunden inte behöver betala räntorna löpande. Seniorlån ges som regel till cirka 20-50 % av bostadens marknadsvärde, vilket medför att det passar bäst för personer som har bostaden relativt lågt belånad.

Fakta: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista