Loreen snart i Borås. Foto: Osman Karimov, SCANPIX
BORÅS

Loreen kan ge rusning till torget

1:41 min

Loreens seger i Eurovision song contest i lördags blev rena vinstslotten för Borås. Loreen är inbokad första Sommartorsdagen den 28 juni, och BoråsBorås tror på publikrekord. Men, det finns risk att det blir för mycket av det goda.

– Det var en jättehäftig känsla när man började inse att hon kommer till torget också, det här blir stort.

Finns det ingen risk att hon inte kommer när det gäller klausuler i kontrakt eller liknande.

– Vi har lusläst kontraktet. Kontraktsmässigt är allt skrivet. Det är säkerheten vi får kolla på, säger Helena Alcenius.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson oroar sig över just det - publiktillströmningen kan bli massiv.

– Vi ska ju vara medvetna om att det blir en utmaning för staden. Normala sommartorsdagar är det mellan 10 och 15 000 i centrala Borås, men med all nationell uppmärksamhet och ett bra väder kan det bli väldigt högt tryck. Det måste vi fundera över, men jag hoppas inte att det ens blir tal om att flytta det (konserten).

Redan förra året sattes säkerheten kring arrangemanget på prov menar Anna Liljenby - cityledare på Borås City.

– Vi fick lite övning med Veronica Maggio förra året. Vi har redan förberett oss.

Det blir samarbetet med polis och räddningstjänts, fler publikvärdar och det kommer också finnas en ambulans med sjukvårdspersonal på plats.

Förberedelserna kring årets första Sommartorsdag ska också förhoppningsvis göra att fler kan se och höra bättre. Både placering av bildskärmar och högtalare kommer att vara annorlunda än tidigare år.

– I år har vi en ny ställning till storbildskärmen som klarar en högre höjd så fler kommer kunna se den. Vi har också förstärkt vårt högtalarsystem så att ljudet kommer längre bak så att fler ska kunna höra bättre, säger Anna Liljenby.

Fråga

Mer om segern i Eurovision

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista