Frank Karlsson tf klubbchef BHC. Foto: Niclas Odengård, P4 Sjuhärad
SPORT

BHC blir skuldfria

2:41 min

Borås Hockey fick igenom sin rekonstruktion i tingsrätten idag, och slipper nu gå i konkurs. BHC hade förhandlingen under kontroll redan på förhand och nu siktar man på förnyad elitlicens.

– Första pusslet är klart. Det var snäv marginal. Nu måste vi fixa bokslutet färdigt i veckan, sedan ska elitlicensnämnden ta sitt beslut. Vi är inte i hamn än. Det återstår hårt jobb, sa tillförordnade klubbchefen Frank Karlsson efter dagens förhandling i tingsrätten.

Pengarna tog slut
Det har varit skakigt länge för Borås Hockey och dagarna innan årsskiftet var pengarna slut. Klubben satt med drygt 4 miljoner kronor i skulder, bland annat till staten, svenska hockeyförbundet och olika leverantörer.
Beslutet blev att rekonstruera BHC, och avskriva drygt 3 miljoner av skulderna.

Dealen var att klubben skulle dra in den sista miljonen, och dit har man nu nått med råge - bland annat genom att vädja om pengar av supportrarna på internet. Den vägen fick man in 150 000.

Men, för att BHC skulle leva vidare var man alltså tvungna att få klubbat att resten av fordringsägarnas skulder, och det var det som avgjordes idag vid ackordsförhandlingen.

Det fanns dock två villkor: minst 75 procent av fordringsägarna måste gå med på skuldavskrivning. Samtidigt skulle även fordringsägarna bakom 75 procent av skulderna gå med.

Staten sa nej till uppgörelsen
80 fordringsägare sa ja, men tre sa nej - däribland staten som hade runt en miljon att driva in.
BHC hade dock förutsett detta, och med hjälp av pengar från en sponsor hade staten redan innan fått tillbaka så mycket pengar att de ändå inte kunde stoppa rekonstruktionen idag.

Drygt 3 miljoner i skulder stryks nu alltså bort, och enligt rekonstruktören Olle Lindeblad är BHC:s ekonomi i balans.

– Vi har verkligen städat upp i föreningens ekonomi. Nu har de verkligen en bra plattform att starta upp nästa säsong med. Jag tror att det här kommer att fungera.

Frank Karlsson betonar att allt inte är klart när det gäller klubbens ekonomi men han har gott hopp inför klubbens framtid. Och att det ska finnas ishockey på elitnivå i Borås.

– Hockey är fantastiskt trevligt. Vi har en ishall som kanske kommer att restaureras. För allt i världen stötta oss.

Förutom att klubben alltså måste få klart bokslutet och ordna ny licens så väntar förstås ett liv efter rekonstruktionen - en tid med ett mycket skamfilat klubbrykte.
Frågan är om någon kommer vilja göra affärer med BHC efter dagens skuldavskrivning.

– Det är givetvis fruktansvärt tråkigt, men jag har pratat med ett par av de som är lite större förlorare i det här och det är fortsatt samarbete - ingen har valt att hoppa av, säger tillförordnade klubbchefen Frank Karlsson.

Fråga

Tidigare publiceringar

Det räcker inte ed att bara stoppa pucken från at gå imål för att BHC ska överleva i elitserien. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista