1 av 2
Arne Grandin. Foto: Jenny Hellström, P4 Sjuhärad
2 av 2
Rowellshuset rivs. Foto Jenny Hellström, P4 Sjuhärad
BORÅS

Rowells fastighet rivs med omsorg

1:21 min

Återanvändning av rivna byggnader kan spara stora pengar. När postorderföretaget Rowells gamla fastighet i Borås rivs ner kommer bara några procent av huset att slängas.

och det är stor skillnad mot förr, säger Borås stads byggingenjör Arne Grandin, som övervakar rivningen:

– Det är stor skillnad mot förr. Då rev man ner huset, fraktade bort det och tippade det någonstans, säger Borås stads byggingenjör Arne Grandin, som övervakar rivningen.

Arbetet att riva postorderföretaget Rowells fastighet på Druvefors i Borås har pågått i flera månader. Förbipasserande har kunnat se rivningsarbetarna jobba sig uppifrån och ned, och i princip plocka ned huset bit för bit.

När man pratar om rivning idag kommer ekonomin in som en viktig bit, det handlar både om kostnader och möjligheter att tjäna pengar, myndigheterna har till exempel försök öka återvinningen genom att göra det dyrare att deponera.

Pengar att tjäna
Men det finns pengar att tjäna också, i just det här fallet har stålkonstruktionen på taket sålts vidare för att användas som hall någonstans. Enligt firman som sköter rivningen återanvänds det mesta från byggnaden, betongen och teglet krossas till fyllnadsmassor, armeringsjärn smälts ned och används på nytt - bara 2-3 procent beräknas hamna på tippen.

Men även om en stor del av just det här huset tas tillvara, så vill myndigheterna att betydligt mer av byggavfallet återvinns. Som helhet producerar den svenska byggsektorn mer än tre miljoner ton avfall varje år, häromveckan beslutade regeringen om ett nytt etappmål för att leva upp till Eu:s övergripande vision att - 70 procent av byggavfallet ska återvinnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista