1 av 2
Ätran - friskare men brunare än på länge. Foto: Jan-Åke Thorell.
2 av 2
Ätrans vattenråd: fr. v. konsulten Håkan Olofsson, samordnaren Ingemar Alenäs, och nyvalda ordföranden Agneta Åkerberg.
MILJÖ

Ätran tillfrisknar, men blir bara brunare

1:34 min

Vattenkvaliten i Ätran blir bara bättre för vart år. Försurningen minskar och metallhalterna sjunker, men trots det fortsätter vattnet att bli brunare och brunare.

Vattenkvaliten i Ätran är bra - det konstateras i en undersökning som redovisades idag när Ätrans vattenråd hade föreningsstämma i Humla i Ulricehamns kommun.

Förbättringen beror till vissa delar på bättre rening vid Elmo Calv i Svenljunga, men trots det fortsätter vattnet att bli brunare. Nu visar vattenfärgen på de högsta värderna sedan början av 90-talet.

Miljökonsulten Håkan Olofsson har gjort undersökningen.

– Jag tycker det ser väldigt bra ut Ätran. Vi har ju gjort de här undersökningarna i ganska många år nu och vi ser att situationen blir bättre och bättre. Försurningstillståndet har blivit bättre, och även näringstillståndet - kväve och fosforhalterna minskar.

Och metallhalterna sjunker - bland annat tack vare bra rening i Svenljunga...

– Ja, det är glädjande att kunnna visa det - att kromhalterna minskar tydligt. Elmo har minskat sina utsläpp med 98 procent de senaste åren - det ger positiva effekter i Ätran.

Men sedan har vi det här med vattenfärgen som inte blir bättre...

– Nej. Det är något vi ser i alla vattendrag - att vattenfärgen ökar och har gjort det sedan 90-talet. De högsta värdena hade vi faktiskt i många system förra året.

Vad beror det på?

– En kombination av många faktorer. Dels att försurningen minskar som man tror har betydelse, och dels ett varmare klimat med mer nederbörd. Kombinationen där med torra perioder och kraftig nederbörd efteråt gör att vattenfärgen ökar väldigt tydligt. Det är svårt att göra något åt - det är klimatstyrt, säger miljökonsulten Håkan Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista