I vintras dömdes sex rumänska medborgare för dieselstölder i Mariestad. Foto: Arne Lundström.
BROTT OCH STRAFF

Dieselstölder allt vanligare problem

Sveriges Åkerier: "Stjäls tusentals liter dagligen"
1:24 min

Dieselstölder från lastbilar och maskiner ökar dramatiskt. Förra året stals för 47 miljoner kronor och snart är detta ett lika stort problem som kopparstölder. Kriminalpolisen har nu startat en kartläggning för att

– Man kan lätt bli av med några hundra liter och det blir kännbart. Det gäller att jobba med säkerheten och komma före tjuven, även om det är svårt, säger Lasse Svensson, vd för LBC Värmdal, som är ett transportföretag som ägs av 65 åkerier.

Dramatisk ökning
7 300 dieselstölder anmäldes i Sverige förra året, stölder med ett pengavärde på 47 miljoner kronor. Dessutom finns det ett stort mörkertal, då många låter bli att anmäla dieselstölder.

Annika Persson är regionchef vid Sveriges åkeriföretag och ser hur stölderna blir allt fler.

– Vi har en känsla av att stölderna ökar dramatiskt. Vi uppmanar åkarna att anmäla alla stölder för att få in statistik och få siffror som visar hur mycket som stjäls.

Per-Arne Nilsson är pensionerad poliskommissarie, och han arbetar nu som konsult åt branschorganisationen Sveriges Åkerier.

– Det är ett problem som inte lyfts fram i dagsljuset. Jag menar att det är ett lika stort problem för infrastrukturen som kopparstölderna. Problemet är också att folk inte talar om för polisen vad som stjäls. Det innebär att det var dag stjäls tusentals liter utan att berörda myndigheter får reda på detta.

Vilka är tjuvarna?

– Många är underbetalda lastbilchaufförer från öststaterna som stjäl för att klara sin egen överlevnad. Utöver det finns det också tjuvar som bor i närheten av lastbilarna och maskinerna, säger Per-Arne Nilsson.

Det finns en hel del stöd för Per-Arne Nilssons teori. I december förra året stal sex rumäner diesel i Mariestad. De överrumplades av polisen och tidigare i år fälldes de för stöld. Den långtradare som användes var specialutrustad med pump och extra bränsletankar.

Karlägger stölderna
Åkeriföretagen och kriminalpolisen i Västra Götaland har gemensamt satsat på en kartläggning av dieselstölder för att kunna hitta en modell för att hindra dem. I vår har två studenter vid Handelshögskolan i Göteborg arbetat med kartläggningen som sin examensuppsats.
Studenten Harald Holtsung konstaterar att stölderna följer ett mönster.

– Problemet är som störst i södra och sydvästra Sverige och runt Stockholm, säger Holtsung.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".