1 av 2
Vårgårda Center Of Innovation. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad
2 av 2
Vårgårda Bildernas stad. Foto: Joel Wendle, P4 Sjuhärad.
VÅRGÅRDA

Vårgårda satsar på fler invånare

Vårgårdabo "Händer inget här"
1:45 min

Vårgårda kommun ska nu marknadsföra sig hårdare för att få fler att flytta till kommunen. I ett första skede ska 100 000 kronor satsas på att få igång en marknadsföringsplan.

För ett par år sedan bestämde kommunen att anta en vision om att ha 12500 invånare 2018 - men siffrorna för första kvartalet i år visar på en minskning av antalet invånare.

– Nej det går ner. Problemet är att vi inte kommit igång med att bygga bostäder än, säger Kommunfullmäktiges ordförande, centerpartist Bengt Hilmersson.

Flera kampanjer
Sedan mitten av 90-talet har det bara skett en blygsam ökning av antalet invånare i Vårgårda, med ett par hundra personer till idag strax under 11.000 invånare. Och statistiken för första kvartalet i år visar dessutom på en minskning med 17 invånare.

Kommunen har under 2000-talet försökt marknadsföra sig med olika kampanjer - framför allt för att locka till sig barnfamiljer från Göteborg. Men de kampanjerna har alltså haft begränsad effekt, och nu finns ett förslag om att kommunen ska satsa pengar på att ta fram en tydligare marknadsföringsplan.

Och frågan är då vad i Vårgårda man ska satsa på att lyfta fram.

– Har man småbarn är det idealistiskt, säger en Vårgårdabo som P4 Sjuhärad talat med.

Bostadsbyggande måste öka
Kommunfullmäktiges ordförande, centerpartist Bengt Hilmersson, menar att ökat bostadsbyggande är en nyckel till att öka befolkningen. Och han tycker också att kommunen måste satsa pengar på att marknadsföra sig hårdare.

– Det är definitvt rätt. För varje kommunivånare som flyttar hit har vi netto skattemässigt 40.000 kronor. Ju fler vi bli desto mer kan vi satsa. Då kan vi satsa mer på skolorna och göra mer för invånarna, säger Bengt Hilmersson.

Fråga

Vårgårda i siffror

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".